Innenriks

Person siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen

Onsdag pågrep politiet på Haugalandet en mann i 50-årene. Han er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Mannen har vært en del av tidligere etterforskninger av Tengs-drapet. Han har imidlertid ikke vært siktet, men politiet har innhentet nye opplysninger.

– Bakgrunnen for siktelsen er resultater fra tekniske undersøkelser, sammenholdt med øvrige opplysninger i saken, sier politiinspektør Lars Ole Berge i en pressemelding fredag morgen.

Siktede er blitt avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Nekter straffskyld

Mannen har ikke erkjent drapet på Birgitte Tengs.

– Det jeg kan si, er at han nekter straffskyld. Og så kan jeg si at han opplever det som en sjokkartet opplevelse å bli siktet og dratt inn i disse to sakene. Og at han har det vanskelig, sier advokat Stian Kristensen til NTB.

– Nå må vi bruke tid på å gjennomgå og sette oss skikkelig inn i sakene, sånn at han kan imøtegå anklagene som er rettet mot ham, sier forsvareren.

Mannen fremstilles for fengsling i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes fredag klokka 14. Politiet vil be om fengsling i fire uker med alle restriksjoner.

– Han motsetter seg fengsling, sier forsvareren.

Fetteren dømt for Tengs-drapet

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 på Karmøy. To år senere ble Tengs’ da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Han ble frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren. Senest i februar i år klaget fetteren denne dommen inn for FNs høykommissær for menneskerettigheter etter at Høyesterett hadde avvist saken.

Bistandsadvokat Erik Lea for familien til Birgitte Tengs sier klientene er i sjokk over utviklingen.

– Mine klienter og jeg ble orientert om dette for to døgn siden, og det kom som et sjokk på mine klienter. De er i sjokk fremdeles, men er i ferd med å ta dette innover seg, sier han til VG.

Han sier videre at familien forholder seg til politiets etterforskning, og håper de får endelig svar på hva som skjedde med datteren deres.

– Hvis dette nye er riktig, så er det jo mye som taler for at foreldrene til Birgitte har tatt feil. De har levd i den tro i 25 år at det var fetteren som sto bak, sier bistandsadvokat Lea.

Advokat Arvid Sjødin, som i en årrekke har representert fetteren til Birgitte Tengs, sier han ikke er overrasket over den nye siktelsen etter drapet i 1995.

– Vi har en stund forstått at politiet hadde konkrete personer i sikte, og at de etterforsket med uforminsket styrke. Det er derfor ikke overraskende at det ble en pågripelse. Vi håper dette leder til en endelig oppklaring av saken og starten på en prosess hvor vi lærer av alle de feil som har blitt gjort, sier Sjødin til Dagbladet.

– Positivt med gjennombrudd

Den siktede mannen er også mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen fra Stavanger, som ble funnet drept i en kum ved Bore kirke i Klepp kommune 26. oktober 2000. Her ble hennes tidligere kjæreste først siktet for drapet, men denne siktelsen ble frafalt. I 2015 ble fire menn siktet for drapet, men også disse siktelsene ble frafalt.

Jørgensen-familiens bistandsadvokat sier til NTB at de mener det er positivt at det har skjedd et gjennombrudd.

– Det er veldig positivt at det nå har skjedd et gjennombrudd i Birgitte Tengs-saken, at en person er siktet og fremstilles for varetektsfengsling. Og at politiet også finner grunnlag for å mistenke ham i Tina Jørgensen-saken, sier bistandsadvokat Kjersti Jæger, som representerer familien.

Hun påpeker at mannen foreløpig bare er mistenkt i Jørgensen-saken.

– Vi må avvente og se hva som skjer, om grunnlaget er sterkt nok til å sikte ham. Familien håper jo på en oppklaring, som de har gjort i 20 år. En må rett og slett smøre seg med enda mer tålmodighet og se hva videre etterforskning vil gi av svar.

Bistandsadvokaten sier at tanken om at det kan være sammenheng mellom Tengs og Jørgensen-saken absolutt har streifet familien.

– Absolutt. Det har jo vært skrevet, og vært mye fokus på disse to sakene. Det er to unge jenter som begge er drept, begge sakene har vært uoppklart, med ikke for mange års mellomrom.

– Ganske opprivende

Tina Jørgensen mor sier at hun synes det er opprivende at en ny person er mistenkt for drapet på datteren Tina Jørgensen i 2000.

– Jeg fikk telefon fra politiet klokka ti over ni i morges, der de informerte om de nye opplysningene som nå har kommet fram. Når man får en slik beskjed, er det ganske opprivende, for å si det mildt. Plutselig står man 20 år tilbake i tid, sier Torunn Austdal Rasmussen til Jærbladet.

– Jeg har fått så mange slag i ansiktet og hatt så mange nedturer i løpet av de siste 20 årene at jeg har vanskelig for å tro noe som helst. Men håpet for at denne gåten endelig skal bli løst, blir jo tent på nytt. Forhåpentligvis kommer sannheten fram en dag, fortsetter Austdal Rasmussen.

Tina Jørgensen

To uavhengige etterforskninger

Begge drapene har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i norsk offentlighet, særlig etter at Kripos opprettet en såkalt cold case-enhet og tok opp sakene på nytt.

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier Malmin.

Sørvest politidistrikt vil holde en pressekonferanse på politihuset i Stavanger fredag klokka 12.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Birgitte Tengs-saken

  • Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.
  • To år senere ble Tengs’ da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.
  • Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs’ foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag. Drapet er fortsatt uoppklart.
  • Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
  • I 2015 ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».
  • Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.
  • Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 en mann i 50-årene på Haugalandet siktet for drapet.

---

---

Fakta om drapet på Tina Jørgensen

  • 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.
  • 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.
  • 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.
  • 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.
  • Sakene ble henlagt i 2003.
  • 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
  • 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.
  • 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.
  • 12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».
  • 18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.
  • 23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.
  • 26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.
  • 6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har så vidt startet arbeidet.
  • 3. september 2021 opplyser politiet at en person er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

---

Mer fra Dagsavisen