Innenriks

Solberg fordømmer angrepet i Kabul – opplyser at Norge har hentet hjem 390 barn

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge fordømmer terrorangrepet i Kabul. Hun opplyser at over 1000 personer er hentet til Norge fra Afghanistan.

Saken er oppdatert 20.25

– Terrorangrepet bekrefter at situasjonen er svært dramatisk og farlig og vi fordømmer dagens angrep, som rammer uskyldige sivile som forsøker å flykte fra landet, sier Erna Solberg.

– Jeg vil uttrykke vår dypeste medfølelse. Først og fremst rammes vanlige afghanere, samtidig er dette noe som påvirker norske borgere, sier statsministeren.

Tidligere torsdag kveld opplyste Utenriksdepartementet at norske myndigheter ikke lenger kan hjelpe nordmenn ut av Afghanistan via flyplassen i Kabul etter torsdagens angrep.

– Vi har hentet ut i overkant av 1.000 mennesker. 390 av dem er barn. De fleste av dem med tilknytning til Norge, med familie her i utgangspunktet, men også en del enslige, afghanske barn, sier Solberg.

– Det er også noen norske barn som kommer alene til Norge. Vi har prioritert og arbeidet for at de mest sårbare barna kommer først ut, sier Solberg.

Norske myndigheter sendte tidligere torsdag ut melding om at flyplassen er stengt til norske borgere og andre som har registrert seg og bedt om hjelp til å komme seg ut.

Søreide: Norge avslutter ikke evakueringsarbeidet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge ikke avslutter evakueringsarbeidet fra Afghanistan, men at det ikke finnes noen raske løsninger.

– Den brutale situasjonen er at ikke alle som ønsker å forlate Afghanistan, kommer seg ut nå. Det er fortsatt norske borgere i Afghanistan som har ønske om å bli hjulpet ut, og også andre personer vi vil gi beskyttelse, sier Søreide på en pressekonferanse torsdag.

Eksplosjonene på flyplassen i Kabul torsdag har gjort situasjonen enda mer kaotisk enn den allerede var.

– Vi avslutter ikke arbeidet, men det er helt urealistisk nå å skulle gi et håp om at det finnes en rask løsning for de som ikke kommer seg ut, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren ber nordmenn som har kommet seg ut av Afghanistan si fra, så UD får oversikt over hvem som er igjen.

Norske borgere som er i Afghanistan og som har ønsket hjelp til å evakuere, er blitt bedt om å melde seg på reiseregistrering.no. Nå ber myndighetene dem som har kommet seg ut avregistrere seg.

– Det er fortsatt norske borgere som ikke kom seg ut, og vi ber nå de som har kommet ut om å avregistrere seg så vi får vasket listene og får et bedre bilde av hvem som er igjen, sier Søreide.

– Men det er ikke alle som registrerer seg, så vi kan fortsatt finne norske borgere som ikke har registrert seg, påpeker hun.

Forsvarsministeren: Sikkerheten på Kabul flyplass skjerpes

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at det norske feltsykehuset på Kabuls flyplass drives videre, og at sikkerheten skjerpes.

Det gikk av to eksplosjoner i et bombeangrep mot flyplassen torsdag, og det er meldt om mange drepte og sårede.

– Forsvaret følger situasjonen svært tett i nært samarbeid med amerikanske styrker. Jeg kan ikke gå inn på hva de gjør for å styrke sikkerheten, men det tas nødvendige grep, sier Bakke-Jensen.

– Tidspunkt for når de norske styrkene forlater Kabul kan jeg ikke si noe om. Det er lagt en plan, og den vil vi følge. Siden vi leder feltsykehuset som er en viktig del av operasjonen, vil det ta noen dager før det pakkes ned.

Mer fra Dagsavisen