Innenriks

Det kan bli sykehusstreik fredag

Ved midnatt natt til fredag går fristen ut for meklingen mellom Spekter og Unio. Om ikke de blir enige, blir det streik som vil ramme norske sykehus.

Unio brøt forhandlingene med Spekter allerede 5. mai, ettersom de mente sistnevntes tilbud ikke ville bidra til å rekruttere og beholde sykepleiere i det norske helsevesenet. Spekter opplyser til NTB at de gikk inn i forhandlingene med et tilbud på 2,7 prosents lønnsøkning, altså om lag det samme som nivået det ble enighet om i frontfaget.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Unio Spekter presiserer at streiken ikke vil ramme koronahåndteringen, og at ansatte som jobber med syke barn, øyeblikkelig hjelp, psykisk helse, kreft og sjelesorg også vil være unntatt, skriver Unio.

Sju sykehus

Dersom Spekter og Unio ikke blir enige, er det snakk om at 313 Unio-medlemmer går ut i streik. De er i all hovedsak fra Norsk Sykepleierforbund (NSF), men også enkelte medlemmer av Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Radiografforbund, Norsk Ergoterapeutforbund, Forskerforbundet, Akademikerforbundet, Utdanningsforbundet og Det norske maskinistforbund vil legge ned arbeidet.

Det første streikeuttaket vil ramme sju sykehus i alle fire regionale helseforetak. Det dreier seg om Ahus, Helse Bergen, Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Sykehuset Østfold, Universitetssykehuset Nord-Norge, samt Martina Hansens Hospital i Bærum.

Det er kun Unio og Spekter som mekler i øyeblikket innenfor tariffområdet for ansatte i både offentlige sykehus og private sykehus med avtale med de regionale helseforetakene.

Allerede sykepleierstreik i kommunen

Spekter er en arbeidsgiverforening som organiserer de såkalt fristilte statlige virksomhetene, som i tillegg til de regionale helseforetakene inkluderer virksomheter som Posten, Vy, Avinor, NRK og store deler av kulturlivet.

Unio har tatt ut nesten 2.150 sykepleiere i streik i den kommunale helsetjenesten i deler av landet, deriblant Oslo. Torsdag bekrefter Unios forhandlingsledere opp mot KS og Oslo kommune at det fortsatt ikke er kontakt mellom partene. Streiken har vart siden 27. mai.

Det pågår også en streik på Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter i Fjaler, der sju medlemmer av Fagforbundet i LO har lagt ned arbeidet siden 18. mai.

Mer fra Dagsavisen