Innenriks

Regjeringen snur - Vinmonopolet åpnet igjen

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet. – Vi visste det var en risiko, sier helseministeren.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

De ti kommunene som lørdag innførte strenge tiltak frem til 31. januar, er Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås

– Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefalte gjenåpning blant annet for å unngå at folk reiste ut av kommunen for å handle.

Helsedirektoratet har også vist til at rask innstramming av tilgjengelighet til alkohol kan utsette personer med alkoholavhengighet for alvorlig helserisiko.

Les også: «Det er vanskelig å forstå at Vinmonopolene i det hele tatt fikk åpne slik de gjorde lørdag»

Erkjenner risiko

På spørsmål om han ble overrasket over køene lørdag, svarte Høie:

– Jeg tror det er en kombinasjon av at noen ikke fulgte rådene våre, men også at noen i de kommunene tenkte at kanskje blir polet hos oss stengt om kort tid.

Han understreket at regjeringen høster nye erfaringer og justeringer underveis. Han mener det er gode grunner til å holde utsalgene stengt, men at de valgte å åpne igjen på bakgrunn av faglige anbefalinger. Flere ordførere ba regjeringen om å snu etter at det oppsto lange køer.

– Vi visste at det var en risiko for det, men i motsetning til treningssentrene som vi ikke åpnet igjen, så valgte vi å gjøre annerledes nå. Det handler og om at Vinmonopolet er flinke til å organisere køen utenfor polet, og ikke slippe inn flere enn nødvendig, sa statsråden.

Større problemer ved å stenge

Helsedirektør Bjørn Guldvog kaller det et paradoks at Vinmonopolet holder åpen samtidig som mange andre butikker er stengt. Men helsemyndighetene erkjenner at det fører til økt mobilitet.

– I den situasjonen vi er i nå vil lukkede Vinmonopol skape større problemer enn de vil løse, sa han.

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:

  • Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
  • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.
  • Bandasjister.
  • Optikere.
  • Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Les også: FHI: Det er nå påvist 70 tilfeller av britisk mutantvirus i Norge – opp fra 55 fredag