Innenriks

Fire av de fem savnede etter hyttebrannen i Andøy er barn

Fire av de fem savnede etter hyttebrannen i Kobbedalen i Andøy, er barn under 16 år. Politiet bekrefter at det er en relasjon mellom de seks som var i hytta.

Av Katarina Poensgen, NTB

– Dette er en svært tragisk hendelse. Vi frykter at de fem ikke har klart å ta seg ut av hytta, og at de kan være omkommet i brannen, sier leder for politiet i Lofoten og Vesterålen, Per Erik Hagen, i en pressemelding.

– Ut ifra den informasjonen vi har, så var det seks personer som befant seg på hytta som brant ned, sier Hagen til NTB. Den sjette personen kom seg ut og fikk varslet nødetatene.

Kriminalteknikere søker

Mannen er innlagt på Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, og tilstanden er stabil, ifølge Bladet Vesterålen.

– Han kom seg ut og måtte komme seg til nærmeste husstand for å varsle om brannen. Han gikk flere kilometer, sier Hagen.

Tre krimteknikere har lørdag kveld begynt å jobbe ved branntomten.

– Det som skjer nå, er at kriminalteknikere skal gjøre forsøk på å søke etter de savnede i ruinene, sier operasjonsleder Kenneth Magnussen i Nordland politidistrikt til NTB klokken 19.45.

Relasjon

Politiet bekrefter at det er en relasjon mellom de seks personene, men vil ikke gå mer inn på det eller si noe om alderen deres.

Alle de savnede og mannen som kom seg ut, er fra Vågan kommune i Lofoten. Ordfører Frank Johnsen sier til NTB at folk i kommunen er preget av hendelsen.

– Det at fire av dem som er savnet, er under 16 år, gir jo enda en dimensjon til hendelsen. Det blir en enda større tragedie for oss, sier Johnsen til NTB.

– Blant beredskapsgruppene som samlet seg ved rådhuset i dag, var det mye tårer og følelser. Det er tungt, legger han til.

Har iverksatt etterforskning

Politiet opplyser lørdag ettermiddag at det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

– Politiet har opprettet sak og iverksatt etterforskning, men det er ingenting som per nå tilsier at det skal dreie seg om noe annet enn en tragisk ulykke, sier Hagen.

Kommunen har etablert kriseteam.

– Dette er et lite lokalsamfunn, og alle er preget av en slik forferdelig hendelse, sier Hagen.

Ikke gjort noen funn ennå

Nødetatene ble varslet om brannen klokka 4.30. Da nødetatene kom til stedet, var hytta brent ned. Det ble iverksatt søk fra luften med både helikopter og drone, i tillegg til mannskaper på bakken, men det er ennå ikke gjort noen funn.

Politiet har bedt om og fått bistand fra Kripos i etterforskningen, som er på vei fra Bodø og Oslo. Sivilforsvaret er allerede på plass og bistår politiet med personell, telt, lys og kjøretøy.

Arbeidet på branntomten vil starte opp så snart den er tilstrekkelig kjølt ned, som trolig vil skje i løpet av ettermiddagen.

Åpner kirker og skoler

Skoler og kirker i Henningsvær og Svolvær ble lørdag åpnet for lokalbefolknigen. Barna gikk på skole på disse to stedene.

Det var prester til stede i begge kirkene, skriver NRK.

– Man kan komme og tenne et lys og snakke med noen om man ønsker det. Eller sitte helt stille. Man kan komme og være sammen med mennesker som bryr seg, sier prost Kristine Sandmæl.

Hun har hatt kontakt med pårørende og skolebarn og forteller om et lokalsamfunn i sorg.

Svolvær skole har holdt åpen skole fra 12 til 15 i dag, og rektor Ronnie Maas Pedersen anslår at 40 personer har vært innom.

– Det har vært veldig tungt, og det har preget personalet her veldig sterkt. Vi laget krisestab i morges da vi fikk beskjed, og vi fikk organisert slik at elever, ansatte og foresatte kunne komme til skolen. I tillegg har vi hatt prest og lege som har bistått oss i arbeidet, sier han.