Innenriks

To dødsfall blant koronavaksinerte i Norge – Legemiddelverket og FHI undersøker saken

Tirsdag fikk Legemiddelverket melding om at to personer som nylig hadde fått koronavaksinen, hadde gått bort. Dødsfallene blir nå etterforsket, for å finne ut om vaksinen er årsaken til dødsfallet.

– Tirsdag 5. januar har vi mottatt to meldinger om dødsfall som skjedde noen dager etter vaksinering, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Så langt har 2.200 beboere på sykehjem i Norge fått første dose av koronavaksinen fra Pfizer og Biontech.

– Nå vaksineres de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer. Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet.  Vi må da vurdere om det er vaksinen som er årsaken til dødsfallet, eller om det er en tilfeldighet at det skjer så kort tid etter vaksinering, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

Vanligvis dør om lag 400 personer i uken på sykehjem i Norge. Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet opplyser at de følger nøye med på om antall døde endrer seg etter hvert som flere beboere får vaksinen.

Ikke testet på de eldste

Koronavaksinen som nå er godkjent og tatt i bruk i Norge, er blitt testet i omfattende studier, men ikke på personer over 85 år.

– Derfor vet vi lite om hvordan eventuelle bivirkninger vil påvirke de aller eldste. Vi antar at eventuelle bivirkninger vil være de samme hos de eldste som i yngre aldersgrupper. Dette er noe vi følger nøye med på, opplyser Legemiddelverket.

Så langt er det ikke oppdaget alvorlige bivirkninger som følge av vaksinen, men myndighetene har vært tydelige på at det kan dukke opp sjeldne eller mer langsiktige bivirkninger som ikke er registrert i massetestingen.

Trøtthet og hodepine

Den vanligste kjente bivirkningen er at man kjenner smerter på stikkstedet i etterkant.

– Andre vanlige bivirkninger er trøtthet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger og feber. Reaksjonene kan være ubehagelige, men går over etter noen dager. Etter at vaksinen er tatt i bruk i Storbritannia og USA, er det meldt om noen tilfeller av alvorlige allergiske reaksjoner, skriver Legemiddelverket.

Eventuelle bivirkninger blant vaksinerte i Norge meldes inn til Legemiddelverket og FHI, som overvåker situasjonen fortløpende.

Vaksinen settes i to omganger med tre ukers mellomrom. Norge har mottatt i overkant av 89.000 vaksinedoser.

Nyeste fra Dagsavisen.no: