Til sammen samlet frivillige dykkere opp 3.500 kilo med alskens skrot på bunnen der, i løpet av noen få timer.
Foranledningen var årets TV-aksjon førstkommende søndag, som går til WWF Verdens naturfonds arbeid med å bekjempe plast i havet.
Søpla fra havnebassenget bidro med drøyt 175.000 kroner til TV-aksjonen, ved at privatpersoner og bedrifter betalte for hvert kilo som dykkerne tok på land.
Les også: Søppelfyllingen Oslofjorden
Har sett det meste
Som Dagsavisen omtalte tidligere i år, er det store mengder med alle mulige slags typer avfall på bunnen av Oslofjorden. Det er dokumentert av dykkere mange ganger.
– Indre Oslofjord Undervannsklubb har i tett samarbeid med miljøorganisasjonen Marinreparatørene, gjennom flere år arrangert ryddeaksjoner under vann i indre Oslofjord, og sett det meste av eksempler på gamle og nye synder som har havnet i sjøen.
Det forteller dykkeleder Lars Dalen i Indre Oslofjord Undervannsklubb, til de ansvarlige for TV-aksjonen i Oslo.
Under søndagens aksjon ble det blant annet funnet mange bildekk, men også en noe molefonken elsparkesykkel.
Slik forsøpling innebærer en fare for dyrelivet.
– Vi opplever jevnlig at vi må kutte løs hummer som har viklet inn beina i fiskeliner på havbunnen, eller som sitter fast i tapte hummer- og krabbeteiner, opplyste Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, til Dagsavisen i mars.
Man kan jo begynne å lure hva folk tenker på, når de finner det nødvendig å pælme elsparkesykler ut i vannet. Foto: Fredrik Myhre
Les også: Båtkirkegården Oslofjorden
Mange tonn årlig
– Dette ble dessverre et nytt trist møte med virkeligheten under overflaten, i fjorden som så mange av oss ferdes og bor rett ved, konstaterer Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, etter søndagens aksjon.
– Heldigvis er det mulig å rydde, men viktigst av alt er å hindre at plasten slipper ut i havet og ellers i naturen. Der må alle bidra, både myndigheter, næringsliv og innbyggere.
Oslo Havn må legge en stor innsats for dagen, for å forhindre at forsøplingen tar helt overhånd.
– Vi plukker for egen regning opp mange tonn søppel årlig i Indre Oslofjord, opplyser miljøsjef i Oslo Havn, Heidi Neilson.
– Vi bruker grønn teknologi som vår nye elektriske miljøbåt, droner og flytende søppelkasser for en renere fjord.
Oslos ordfører, Marianne Borgen (SV), oppfordrer hele Oslo til å bli med på årets TV-aksjon.
– Det er flott med slike initiativ for å rydde søppel, for rydding er viktig for å holde byen vår ren. Samtidig må vi huske på at all søppel som havner på bakken, til slutt ender opp i naturen og i havet, sier hun til de ansvarlige for TV-aksjonen i Oslo.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.