Innenriks

AUF-ere forlot salen da Trond Giske gikk på talerstolen

Trond Giske brukte sitt innlegg under valgdebatten ved årsmøtet i Trøndelag Ap som et slags avskjedsinnlegg. Ingvild Kjerkol er valgt til ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Ingvild Kjerkol ble lørdag ettermiddag valgt som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti etter en opphetet debatt og prosess.

Kjerkol, som er Aps helsepolitiske talsperson på riksnivå, vant med 156 stemmer mot den innstilte motkandidaten, Marit Bjerkås' 75, med to blanke stemmer.

Ordstyreren ved årsmøtet var klar på at det var avgitt to stemmer mer enn antall stemmeberettigede, men ba likevel årsmøtet godkjenne valget av Kjerkol ettersom marginen var såpass stor. Det gjorde årsmøtet ved akklamasjon.

Marit Bjerkås ble istedenfor valgt som kvinnepolitisk ansvarlig.

Kjerkol garanterer at Trøndelag Ap skal være trygt

Den nyvalgte fylkeslederen Ingvild Kjerkol anerkjente den vanskelige situasjonen i Trøndelag Arbeiderparti, og garanterte trygghet for medlemmene framover.

– Det ligger et alvorlig og vanskelig bakteppe bak dette. Den siste tida har vært splittende og opprivende. Det smerter, sa den nye fylkeslederen i sin takketale.

Etter et fylkesårsmøte som har vært preget av interne stridigheter og diskusjoner om ukultur, garanterte Kjerkol for tryggheten i framtida.

– Et politisk parti som ikke kan gi tryggheten til ungdommen sin, unge kvinner og menn som deltar i politikken for noe større enn seg selv, har ikke en plass i politikken, sa hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gratulerer Ingvild Kjerkol med valget som leder i Trøndelag Arbeiderparti på Twitter.

– Gratulerer @ingvildkjerkol med valg som leder i Trøndelag Ap! Vi skal stille opp sammen med deg og det nye laget, gjøre partiet trygt for alle og politisk sterkt til å vinne valg i Trøndelag og i Norge, skriver Støre på sin Twitter-konto.

Den nye fylkeslederen Ingvild Kjerkol at hun åpner for å bli statsråd.

– Alle som driver med politikk, har lyst til å bli statsråd. Men det er det ikke jeg som avgjør. Min oppgave nå er å sørge for at vi gjør et best mulig valg i Trøndelag, sier Kjerkol til VG

Giske brukte taletiden som et slags avskjedsinnlegg

– Kjære, kjære venner. Først: Takk for alle rørende og varme meldinger. Alle oppfordringer om å stå på fra mange. Men vi er ved veis ende nå, sa Giske.

Han fortalte at han hadde gledet seg til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti.

– Men jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse. Nå håper jeg dere vil bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti, sa Giske.

Les også: AUF-medlem: – Endelig kom metoo til Trøndelag

Flere AUFere forlot salen 

Flere av AUFs delegater AUF valgte å forlate salen da Giske gikk på talerstolen.

Giske valgte å tale i Steinkjer, der det gamle Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet seg, framfor i Trondheim, der hans eget lag holdt til.

– I 37 år har jeg hver dag tenkt på oppgavene mine i AUF eller Arbeiderpartiet. Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten det, sa han.

– Tor Ulven har skrevet den mest vemodige diktlinjen jeg vet. «Sitt hos meg, kjære. Fortell meg om den tida da jeg ikke finnes mer.» Å slutte i Arbeiderpartiet føles nesten sånn. Men jeg vet at jeg vil klare meg bra. Jeg har giftet meg med den fineste kjæresten i verden. Jeg har to nydelige døtre som gjør at det er solskinn hver dag uansett hvor grått det er. Jeg skal klare meg godt.

Giske fikk stående applaus da han forlot talerstolen

Støre: – Jeg forstår at Giske trekker seg og ser at det var nødvendig

I en kommentar til NTB sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at Trond Giskes avgjørelse om å trekke seg fra fylkeslederstriden var nødvendig.

Støre passet også på å rose Trøndelag Arbeiderparti.

– Hvis jeg skal oppsummere har Trøndelag tatt ansvar for en situasjon som åpenbart må rettes opp innen partikulturen, sa partilederen.

Støre sier at han forstår Giskes avgjørelse, at den var nødvendig og at han har respekt for den. Han håper inntrykket som blir etterlatt er at det som har skjedd i Trøndelag Ap den siste uka var nødvendig.

– Jeg håper at det som sitter igjen er et parti som har tatt et grundig oppgjør og valgt en ledelse med et sterkt mandat.

I tillegg mener Støre den nyvalgte fylkeslederen Ingvild Kjerkol har fått et svært tydelig mandat.

– To tredels flertall er en veldig klar markering av at hun har tillit. Nå må hun samle laget sitt og bestemme de viktigste oppgavene, avslutter partilederen.

Tok et oppgjør 

Ingvild Kjerkol ble før valget fremmet som motkandidat til Marit Bjerkås i valget på ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Det var dermed duket for kampvotering på lørdagens fylkesårsmøte.

Marit Bjerkås (35) fra Rennebu ble fredag innstilt som ny fylkesordfører av en enstemmig valgkomité.

Prosessen fram mot innstillingen har vært svært omstridt, og fra talerstolen før valget tok stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol et kraftig oppgjør med valgkomiteens leder Arild Grande.

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa Kjerkol.

Les mer om hva som skjedde herIngvild Kjerkol hardt ut mot valgkomiteens leder Arild Grande

Kort tid etter gikk Arild Kvernmo Pedersen fra Verdal på talerstolen og fremmet en benkeforslag om Kjerkol som leder i stedet for Bjerkås.

Les også: Valgkomitélederen: – Vi kan ikke fortsette som før

Grande sa nei

I den opprinnelige innstillingen, som ble lagt fram av en enstemmig valgkomité mandag, var det omstridte Trond Giske som var foreslått som ny fylkesleder.

Det utløste en flom av protester, og flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i partiet. Det endte med at Trøndelag AUF torsdag trakk sin støtte til Giske. Dermed falt innstillingen, og Giske ble vraket som kandidat.

Etter det NTB kjenner til, skal Kjerkol dagen etter selv ha tatt kontakt med valgkomiteens leder for å lansere seg som kandidat. Forslaget skal ha fått støtte fra flere i komiteen.

Men Grande satte foten ned. Han nektet å godta en innstilling med Kjerkol på topp.

Trussel som varsel

Da valgkomiteen la fram sin nye innstilling fredag kveld, var det i stedet Marit Bjerkås fra Rennebu som var foreslått.

Kort tid etter kunne flere medier melde at valgkomiteens leder Arild Grande hadde fortalt valgkomiteens medlemmer at han hadde mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom valgkomiteen innstilte henne som ny leder.

Grande ringte selv til Kjerkol etter møtet for å redegjøre for dette.

– Det var en veldig overraskende opplevelse, fortalte Kjerkol i sitt innlegg til årsmøtet.

– Vi har klare rutiner, både for hvordan valgprosessen skal foregå, og hvordan et varsel skal behandles. Og hvis det rettes et varsel mot meg, skal det behandles ordentlig. Det er ikke blitt gjort i denne valgprosessen, sa hun.

En rekke andre delegater ga uttrykk for støtte til Kjerkol og rettet sterk kritikk mot Grandes håndtering av saken, som av flere ble omtalt som et «bakholdsangrep».

Les også: Åpen krig i Trøndelag Ap

Beklager medielekkasje

Selv har Grande beklaget at «ting som ble sagt i dyp fortrolighet», har lekket ut til pressen.

– Den første personen jeg ringte etter møtet i valgkomiteen, var Ingvild Kjerkol. For å fortelle om både meldingen som jeg hadde mottatt, og hva jeg hadde gjort i valgkomiteen. Dette prøver vi å håndtere på en skikkelig måte, sa Grande til pressen som fulgte årsmøtet.

Ifølge ham er det viktig å opptre med varsomhet overfor partifeller som sitter på vanskelige historier.

– Derfor er det veldig uheldig at disse tingene bevisst blir plantet i mediene, advarte han.

Mer fra Dagsavisen