Ingvild Kjerkol hardt ut mot valgkomiteens leder Arild Grande

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol tok et kraftig oppgjør med valgkomiteens leder Arild Grande fra talerstolen på årsmøtet i Trøndelag Ap.

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa Kjerkol.

Hun fortalte at hun fredag ble oppringt av valgkomiteens leder Arild Grande, der han fortalte at han hadde mottatt en SMS hvor det ble framsatt påstander om at hun hadde trakassert andre mennesker. Denne informasjonen ble også lekket og i medier omtalt som et varsel.

Les også: AUF-medlem: – Endelig kom metoo til Trøndelag

– Det kan jeg faktisk ikke akseptere. Vi har klare rutiner, både for hvordan valgprosessen skal foregå, og hvordan et varsel skal behandles. Og hvis det rettes et varsel mot meg, skal det behandles ordentlig. Det er ikke blitt gjort i denne valgprosessen, sa Kjerkol i sitt innlegg til årsmøtet.

– Jeg føler for å uttrykke det veldig sterkt overfor årsmøtet, at når man er tillitsvalgt, er kandidat, så er det ens egen integritet man legger på blokka. Når valgkomiteens leder håndterer ting på den måten som Arild Grande har gjort, så er det helt på tvers av det vi står for som organisasjon.

Det ble like etter fremmet et benkeforslag på årsmøtet om Kjerkol som fylkesleder.

– Det må tas et oppgjør med

– Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sa Kjerkol til NRK under fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Ifølge flere medier skal Grande ha truet med å trekke seg dersom det ikke ble en enstemmig innstilling. Det endte med at hele valgkomiteen stilte seg bak Marit Bjerkås som ny leder.

– Jeg tar varsling veldig alvorlig. Men rykter og tjuvtriks kan jeg ikke akseptere som mangeårige leder i Arbeiderpartiet. Dette er det groveste jeg har vært med på, sier Kjerkol

Kjerkol sier til Adresseavisen at hun var i kontakt med Grande fredag.

– Jeg er rystet over det mediene rapporterer fra arbeidet i valgkomiteen. Jeg ble også rystet da lederen i valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti ringte meg i går og forklarte hva han hadde gjort i valgkomiteen og viste meg en tekstmelding som på ingen måte er oppsiktsvekkende eller et varsel, sier Kjerkol.

Les også: Marit Bjerkås innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag

– Uheldig at ting blir plantet i mediene

Arild Grande bekrefter at han ringte Kjerkol etter fredagens møte.

– Den første personen jeg ringte etter møtet i valgkomiteen, var Ingvild Kjerkol. For å fortelle om både meldingen som jeg hadde mottatt, og hva jeg hadde gjort i valgkomiteen, sier han.

Valgkomitelederen sier at han forsøker å håndtere situasjonen på en skikkelig måte.

– Først og fremst av hensyn til folk som har historier de sitter på. Da er det viktig med en varsomhet i det. Derfor er det veldig uheldig at disse tingene bevisst blir plantet i mediene. Det skader dem som blir rammet av slike påstander. Men det er potensielt også fare for at identiteten til folk blir avslørt. Det må vi unngå, sier Grande.

Les også: Marit Bjerkås: – Det har vært en kjempeheftig uke