Innenriks

UDI forbereder seg på en økning i antall asylsøkere neste år

Antall asylsøkere til Norge har falt kraftig etter at koronatiltakene ble innført. UDI forbereder seg nå på en økning når Europa gjenåpnes.

1 av 2

Asylprognosen er på grunn av koronakrisen justert ned fra 3.000 til 1.200 asylsøkere for i år, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

I april og mai ble det registrert i underkant av ti asylsøkere i uken, sammenlignet med over 40 i januar og februar.

Les også: Dette mener nordmenn er de viktigste kravene for at innvandrere skal være godt integrert

Saken fortsetter under bildet 

UDI-direktør Frode Forfang orienterer pressen om migrasjonsbildet etter koronautbruddet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Gitt situasjonen med grensestengninger både i Norge og i hele Europa, så er vi ikke overrasket over disse tallene. Dette er som ventet og en naturlig konsekvens av det som nå skjer i Europa, sa UDI-direktør Frode Forfang til NTB da han torsdag redegjorte for hvordan koronakrisen har påvirket asyl- og flyktningsituasjonen i Norge.

Et stort spørsmål som Europas migrasjonsmyndigheter nå diskuterer, er om det vil komme en kraftig økning av både asylsøkere og annen migrasjon når situasjonen normaliserer seg og grenser gjenåpnes, skriver Aftenposten.

Les også: (+) 6007 barnesko står utenfor Stortinget: – Like mange som det er barn i Moria

– Det spekuleres mye i hva som vil skje. Om man vil få en slags oppdemningseffekt der man vil både få de som normalt ville søkt asyl i 2021 og i tillegg alle de som fikk reist i år, sier Forfang til avisen.

Han understreker at UDI planlegger for en slik økning.