Innenriks

6007 barnesko står utenfor Stortinget: – Like mange som det er barn i Moria

Ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria» satte frem tusenvis av sko og inviterte politikere på besøk. De krever at regjeringen tar tak for å hjelpe barna i den greske flyktningleiren.

Bilde 1 av 9

– Markeringen i dag er rett og slett 6007 barnesko utenfor Stortinget. Like mange sko som det er barn i Moria, forteller Janna Heltberg, skuespiller og bidragsyter i Ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria».

– Skoene representerer barna som ikke får oppfylt menneskerettighetene sine daglig, fordi de bor i en leir hvor grunnleggende behov ikke dekkes.

Debatten om Norge skal hente ut barn i flyktningleiren Moria har rast i flere måneder. I slutten av mai kom regjeringspartiene omsider til enighet. Norge vil hente ut asylsøkere, på én betingelse: At 8 til 10 andre land gjør det først. Tirsdag ettermiddag holdt Ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria» markering utenfor Stortinget. De krever at Regjeringen tydelig forplikter seg, og fastsetter at barna får komme til Norge.

Les også: Moria-barna: Hvem er de og hva handler striden om?

Noen av flere 

Under markeringen ble politikere invitert ut på Eidsvolls plass og overrakt kravene skriftlig. Blant de oppmøtte var Hilde Barstad (H), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

– Hva synes du om markeringen her i dag? 

– Det er en fin og sterk markering. Det gjør inntrykk. Og det er veldig mange flyktninger på flukt i hele verden i dag. Flere millioner. Og dette er noen av dem.

– Flere her i dag mener at regjeringen kommer med unnskyldninger for ikke å hente barna tilbake. Hva tenker du om det? 

– Nå har Norge i mange år vært et av landene som har bistått mest i dette arbeidet. Det var et liknende initiativ som dette noen få år tilbake. Norge var det eneste landet, med to til, som faktisk tok imot alle de sa de skulle ta imot. Vi har gjennom mange år gitt flere hundre millioner kroner i støtte til Hellas for å bistå å bygge opp deres asylsystem, bygge mottak. Vi er ferd med å etablere et nytt mottak nå. Vi bistår med personell, vi bistår med utstyr. Så har vi sagt at flere må være med på dette. Vi kan ikke ta alt. Derfor er vi helt avhengig av å finne en felles europeisk løsning på dette. Nå har det tyske EU-formannskapet sagt at de skal prioritere dette arbeidet. Så da håper jeg vi finner en varig løsning så Europa som sådan kan håndtere det trykket som er mot yttergrensene godt. Også på litt lenger sikt.

– Hva med debatten om å hente barna ut og hjelpe dem her? 

– Det er mange barn også andre plasser. Vi er nå i gang med å starte opp igjen arbeidet med å intervjue kvoteflyktninger, hvor det også er sårbare barn som har et avklart beskyttelsesbehov og som har ventet i leire i både to og tre år og lenger. Så det er viktig for oss å sørge for at vi får dem ut av de leirene.

– Men da snakker du ikke konkret om barna i Moria? 

– Nei, da snakker jeg om det som er kvoteflyktninger. Så har vi sagt at det er mange land i Europa som må bidra med dette. Norge kan ikke være først i køen hver gang. Norge har som sagt bidratt tungt gjennom mange år. Og vi er berett til å bistå også denne gangen. Men de som nå har sagt at de vil bistå først, bør gjøre det.

Les også: Regjeringspartiene enige om Moria-løsning

Mener regjeringen kvier seg 

Karin Andersen (SV), leder for Kommunal -og forvaltningskomiteen, var også til å stede på markeringen. Hun har selv vært på Moria og sett tilstandene i flyktningleiren.

– Det er sterkt å se alle disse skoene. Jeg har vært i Moria-leiren, og sett og vet at dette er ordentlige unger, sier hun.

– De har vært der i helt katastrofale forhold i mange år uten skolegang, dårlig helsehjelp, ikke noe omsorg i det hele tatt, knapt aktiviteter. Det er blant annet norske frivillige som har bidratt med. Det går ikke an å hjelpe dem der de er. Det gjør seg rett og sett ikke gjøre. Norge må bidra nå i den dugnaden og hente barn og sårbare. Det virker som om regjeringen trenerer sitt eget vedtak uten å få det til.

– Hva mener du med det?

– De sa de skulle hente og at de skulle gjøre det når syv til ti andre land gjør det. Nå virker som de ikke kan telle til ti. Det er flere land som har sagt ja. Så har de prøvd å så tvil om at man kan ha gode prosedyrer for å plukke ut de som er sårbare. Men det gjør UNICEF, FN og Hellas. Og det er FN som tar ut kvoteflyktninger også, så hvorfor skulle de ikke stole på FN i denne saken? Det er en ren unnskyldning. Det er så vidt jeg vet 130 kommunestyrer land og strand rundt som har sagt at vi må evakuere. Så nå må presset holdes oppe. Kraftig.

Les også: Har sett selskading hos barn helt ned i toårsalderen i Moria-leiren 

Mer fra Dagsavisen