Innenriks

Nicolai Tangen blir ny sjef i oljefondet

Hedgefondforvalter Nicolai Tangen skal nå forvalte Norges felles oljeformue på rundt 10.000 milliarder kroner. – Jeg tror det blir innmari moro, sier han.

Av Marius Helge Larsen og Alexander Vestrum

– Dette er ikke bare drømmejobben min. Det er drømmen min, sier Tangen, som er født i 1966.

Han tar over styringen av Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet, fra høsten av. Nyheten ble kjent på en pressekonferanse i Norges Bank torsdag, hvor Tangen fikk anledning til å presentere seg selv:

– Jeg er en beskjeden sørlending. Jeg har vært interessert i finans siden jeg var liten gutt og gikk med aviser og solgte blomster på restauranter – og kjøpte aksjer for pengene.

I dag er Tangen på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Ekspertens råd etter brutalt fall i aksjemarkedet: Dette ville de gjort med 100.000 kroner nå (Dagsavisen+)

– Finansbransjens Champions League

De siste årene har finansmannen ledet hedgefondet Ako Capital, som han grunnla i 2005. Selskapet har rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper.

AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

– Det å dra fra London til Norge for å lede oljefondet må føles litt som da Solskjær dro fra Molde til Manchester for å lede Manchester United. Oljefondet ligger helt på topp i finansbransjens Champions League, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ære

Tangen tar over etter Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, og som i fjor høst varslet at han gir seg.

– Det er en fantastisk ære å ta over ledelsen av oljefondet, og det er et stort ansvar å passe på Norges og alles sparepenger. Yngve Slyngstads sko er naturligvis veldig store å fylle, sier han.

Tangen understreker at han nå vil kutte alle bånd til AKO Capital og at mesteparten av formuen hans vil overføres til stiftelsen AKO Foundation.

– Når jeg nå flytter til Norge, betaler jeg formuesskatt på det jeg har, og det blir vel 60–70 millioner kroner i året. Den betaler jeg med glede, sier han.

Elsker pizza

Allerede på sin første pressekonferanse med oljefondet, framsto Tangen som frittalende og frisk i sine kommentarer.

– Jeg mener at arveavgiften burde være 100 prosent. Jeg synes det er ekstremt urettferdig at noen blir født med en svær pengesekk. Alle burde starte på null, sa Tangen, da han skulle forklare hvorfor han gir bort en stor andel av formuen sin.

Dermed blir det mindre igjen til barna, som han heller håper setter seg egne mål og jobber mot de målene. Selv føler Tangen også at han har det han trenger.

– Det beste jeg vet er pizza. Pizza koster fremdeles under 200 kroner, og selv jeg klarer bare å spise en om dagen. Så jeg tenker at det er fint å gi bort de pengene.

Slyngstad slutter

Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, varslet i fjor høst at han gir seg.

Ansettelsen er gjort av hovedstyret i Norges Bank.

– Hovedstyret er trygg på at vi med Nicolai Tangen har fått den beste kandidaten til å lede Statens pensjonsfond utland. Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sier hovedstyrets leder og sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Oljefondet er et av verdens største fond og eier nesten 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer. De første kronene ble satt inn i fondet i 1996 og siden den gang er det blitt tilført 3.300 milliarder kroner i oljeinntekter. Over halvparten av fondets verdi er avkastning på investeringene.

Les også: Derfor solgte han Norge ut av 42 selskaper