Innenriks

Oljefondet solgte seg ut av 28 selskaper av klimahensyn

I sitt arbeid med ansvarlig forvaltning solgte oljefondet seg i fjor ut av 42 ulike selskaper av hensyn til blant annet klima og kamp mot korrupsjon.

Av Kristian Skårdalsmo

Fondet solgte seg ned i 16 selskaper hvor kull utgjør en relevant del av kraftproduksjonen. Samtidig kvittet fondet seg med aksjer i tolv selskaper hvor kullutvinningen utgjør en «relevant del av selskapets virksomhet».

Totalt solgte oljefondet seg dermed ned i 28 selskaper av klimahensyn.

Samtidig foretok fondet åtte såkalte risikobaserte nedsalg av menneskerettshensyn, mens ett selskap forsvant ut av fondets portefølje på grunn av korrupsjonspåstander.

Fondet solgte seg ut av fem selskaper av andre hensyn, blant annet virksomhet knyttet til uakseptabel miljørisiko.

Les også: Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida

Hvitvasking

I kjølvannet av flere skandaler knyttet til hvitvasking tok oljefondet i fjor opp problemer knyttet til dette med 14 ulike banker i sitt arbeid med ansvarlig forvaltning.

– Hvitvasking er ett av temaene vi har hatt særlig fokus på i 2019. Selskaper som er utsatt for dette, bør ha interne retningslinjer og prosedyrer for å unngå hvitvasking, sier direktør for eierskap Carine Smith Ihenacho i oljefondet.

– Vi har blant annet innledet dialog med 14 banker som på grunn av sine produkter og tjenester kan bli misbrukt til hvitvasking, sier hun.

Oljefondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning ble lagt fram tirsdag. Fondet hadde i fjor totalt 3.412 møter med 1.474 selskaper og stemte på totalt 116.777 forslag på 11.518 generalforsamlinger.

Oljefondet foretok også 3.941 analyser av selskapsrapportering.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stiller krav

Arbeidet med ansvarlig forvaltning drives langs tre pilarer hvor fondet setter standarder, utøver eierskap og tilpasser investeringene sine.

– Vi ønsker både å få bedriftene til å fungere og få verdens kapitalmarkeder til å fungere bedre, sier oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad.

Han understreker at dette er sentralt for å nå fondets langsiktige mål om høyest mulig avkastning til en akseptabel risiko.

I sitt arbeid med ansvarlig forvaltning utarbeider og oppdaterer oljefondet en rekke forventningsdokumenter på områder som barns rettigheter, klima og kamp mot korrupsjon, hvor hvitvasking inngår.

Oljefondet er nå verdt i overkant av 10.000 milliarder kroner. Uro på verdens børser har på kort tid senket verdien med flere hundre milliarder kroner.

Les også: Åtte menn vil bli leder for oljefondet

Mer fra Dagsavisen