Innenriks

Frp torpederer Ap-seier om omstridt eggdonasjon – stopper mulighet for «fire foreldre»

Frp vraker Ap-forslag om såkalt embryodonasjon. Dermed blir det ikke noe stortingsflertall for en type eggdonasjon som kritikere mener gir fire foreldre.

Av: Per Anders Hoel

Arbeiderpartiet varslet i Vårt Land sent i februar at partiet vil forslå ja til embryodonasjon eller såkalt «dobbeltdonasjon»: Da kan to foreldre få donert et ferdig befruktet egg – og to andre vil være genetisk opphav til barnet.

I regjeringspartiene og Sp har kritikere advart mot dette. Helseminister Bent Høie er blant dem som har ropt varsko fordi et barn da vil ha «fire foreldre». Nå kan Frp ha torpedert muligheten.

Les også: SV spriker: Må ha toppmøte for å enes om synet på eggdonasjon

Frp setter sperrer: Paret må stille med 50 prosent av genmaterialet

For da Frp i forrige uke presenterte sine posisjoner foran Stortingets endringer av bioteknologiloven senere i vår, var hovednyheten at partiet ville kjempe igjennom ja til eggdonasjon. Der vil de få flertall med Ap – og ventelig SV.

Men samtidig satte Frp opp sperrer for den formen for eggdonasjon som er sterkest kritisert: Donasjon av et ferdig embryo. Blant annet heter det:

«Eggdonasjon gis til par, og det vil være krav om at paret må stille med 50 prosent av genmaterialet selv. Det betyr at man ikke har anledning til å benytte seg av både donert sæd og donert egg».

Talskvinnen om omstridt metode: «Er jo ikke hjelp til å få egne barn»

Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen forklarer:

– Embryodonasjon er jo ikke hjelp til å få egne barn. Det er noe helt annet. Eggdonasjon handler om trygg og god helsehjelp til familie og ufrivillig barnløse, uttaler hun.

Hun opplyser til Vårt Land at Frps stortingsgruppe nå har gjort sine avklaringer om bioteknologi.

Da Frp gikk ut av regjeringen og den mistet flertallet, bygget det opp til drama om landets nye bioteknologilov. For et Frp utenfor regjering ville stemme for egen politikk – og den er atskillig mer liberal enn Solberg-regjeringens.

I dagens regjering har KrF vetorett mot all den bioteknologien partiet selv er imot. Derfor betød KrFs inntreden i regjering i fjor nei til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Men en helt annen omstridt bio-metoder vil Frp kjempe for

Men alle stortingsflertall om bioteknologi mot regjeringens vilje, krever stemmene fra Ap, Frp og SV. Ett punkt det derimot kan gå mot flertall for etter Frps avklaring, er åpning for såkalt mitokondriedonasjon.

Den metoden innebærer at man setter inn arvemateriale fra en tredjeperson i et befruktet egg, for å reparere gener som gir alvorlige sykdommer. Metoden er på startpunktet – og omstridt. Konsekvensen vil være at et født barn da vil ha arvemateriale fra tre personer.

SV, Ap og Venstre var åpne for metoden våren 2018, da bioteknologimeldingen passerte Stortinget.

Bruun-Gundersen: Handler ikke om «tre foreldre»

Bruun-Gundersen går i rette med påstander om at mitokondriedonasjon gir barn «tre foreldre».

– Det handler ikke om at de vil få tre foreldre ved denne metoden. Men det bør være åpning for å at befruktede egg med genfeil som gir alvorlige sykdommer, kan møtes med ny teknologi, sier hun.

Bioteknologiloven behandles av Stortinget 23. april.

Mer fra Dagsavisen