Innenriks

Historisk mild vinter i åtte fylker

I åtte av landets fylker vil gjennomsnittstemperaturen i vintermånedene desember, januar og februar være den høyeste noensinne.

Av Alexander Vestrum

Det opplyser Meteorologisk institutt.

For første gang vil Gardermoen oppleve at gjennomsnittstemperaturen for vinteren er over null grader. I meteorologien teller ikke dette som vinter, for en vinterdag defineres som en dag med gjennomsnittstemperatur under null grader.

I åtte fylker settes det rekorder: Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Nøyaktig hvor høy gjennomsnittstemperaturen på disse stedene blir i desember-februar vet meteorologene først når februar er over.

Kommentar: «Debattklimaet er menneskeskapt. Akkurat som klimaendringene»  (Hege Ulstein)

Mildeste vinter siden målingene startet

Likevel har disse stedene hatt en så høy snittemperatur hittil at det allerede kan slås fast at de har hatt den mildeste vinteren siden målingene startet. Kun målestasjoner som har vært i drift i mer enn 30 år, er med.

De høye temperaturene i Sør-Norge forklares med at mange lavtrykk har passert fra sørvest, og de har hatt med seg mild sjøluft.

– Vi har milde vintre med mye lavtrykksaktivitet og høye temperaturer fra tid til annen, men det har aldri vært så mildt som i år, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Neste vinter kan bli kald

De milde vintrene blir enda mildere enn de hadde vært uten klimaendringer, i tråd med prognosene for framtidens klima, ifølge meteorologene.

– En enkeltvinter kan ikke knyttes direkte til klimaendringene, for vi vil alltid ha naturlige variasjoner. Neste vinter kan bli veldig kald. Men vi kan slå fast at vi får stadig flere varmerekorder, mens kulderekorder blir sjeldnere. I 2019 satte vi for eksempel 159 varmerekorder, men kun 27 kulderekorder. Økningen i varmerekorder over tid skyldes den globale oppvarmingen, sier klimaforskeren.

Les også: – Tenåringer trenger ikke «kule» foreldre. De trenger noen som tør å være litt kjipe og autoritære

Fakta om vinterens værrekorder

Oslo

* Både på Blindern og Tryvannshøgda blir vinteren rekordmild. Det er aldri før målt så få vinterdager på Blindern i Oslo som denne sesongen, og for første gang blir gjennomsnittstemperaturen i både desember, januar og februar over null grader. Blindern har heller aldri før i en vinterperiode målt så få dager med fem kuldegrader eller mer, og det har heller aldri vært så få dager med målbar snødybde.

Viken

* Gardermoen, Rygge og Asker har registrert sin mildeste vinter noensinne. Gardermoen vil for første gang ha en gjennomsnittstemperatur på over null grader.

Innlandet

* Det blir rekorder sju steder. Målestasjonene på Dovre, Drevsjø, Kise, Østre Toten, Lillehammer, Vest-Torpa og Fagernes setter alle rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur i vinterperioden.

Vestfold og Telemark

* To stasjoner i fylket setter rekord. Det er Melsom og Færder fyr.

Agder

* Her settes det rekord ved fem målestasjoner: Oksøy fyr, Torungen fyr, Landvik, Lindesnes fyr og Lista fyr.

Rogaland

* Det har vært den mildeste vinteren noensinne på Sola og på Utsira fyr.

Vestland

* Her settes det rekorder på Slåtterøy fyr, Takle i Gulen og på Ytterøyane fyr. Det er også mulig at de to stasjonene Flesland og Florida i Bergen klarer å slå rekorden fra vinteren 2013/14, men sannsynligvis gjør de ikke det.

Trøndelag

* I Trøndelag fylke blir det sju rekorder for mildeste vinter: Sula, Snåsa, Ørland, Halten fyr, Buholmråsa fyr, Nordøyan fyr og Sklinna fyr.

Kilde: Meteorologisk institutt

Mer fra Dagsavisen