Av Kristian Skårdalsmo
– Det er sånn at dette er den mest alvorlige krisen, sammen med bompengekrisen, siden 2013, sier Minerva-skribent og Frp-kjenner Jan Arild Snoen til NTB.
Han vil ikke svare direkte på om han tror Fremskrittspartiet kommer til å forlate regjeringen, men sier:
– Dersom Frp ønsker å frigjøre seg fra regjeringen for å øke oppslutningen i neste valg, så er tiden omtrent inne. Det er bedre å gjøre det nå enn å slite enda lenger.
Reaksjonene har vært sterke i Frp etter at det ble kjent at regjeringen har bistått en IS-siktet kvinne og hennes to barn med å komme seg ut av en leir i Syria. Onsdag truet Frp-leder Siv Jensen med å forlate regjeringen.
Les også: Siv Jensen: Kravlista forhåpentlig klar i dag – vil ikke røpe innhold
«Grått og kjedelig»
Avveiningen må gjøres mellom det man har oppnådd gjennom vel seks år i regjering og ønsket om økt oppslutning i en eventuell opposisjonstilværelse, påpeker Snoen.
Han har samtidig merket seg at Frp-leder Siv Jensen nå uttaler seg mer negativt om selve regjeringsprosjektet, som hun beskriver som grått og kjedelig.
– Hun sier nå at alle partiene har druknet, og at ingen klarer å fremheve seg. Men at alle partiene må få fram sine særpreg er selve problemet i en bred koalisjonsregjering, man må ta og gi og kompromisse, sier han.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Innvandring og samferdsel
Frp har varslet at partiet nå vil gi Solberg en liste med konkrete krav. Snoen peker på at innvandring og samferdsel var de to viktigste områdene for Frp da partiet gikk inn i regjering. Men på disse områdene er det ikke så mye mer å hente, tror han.
– Det kan nok hende at det står noe på den lista om bompenger og samferdsel, men det ble tatt ut i fjor høst. Der er det ikke vesentlig mer å hente, de kan ikke åpne opp den saken igjen, er Snoens analyse.
Samtidig har Frp skrytt av at regjeringens asyl- og innvandringspolitikk er blant Europas strengeste. Det skyldes blant annet innstramminger i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015 og 2016.
Dette er samtidig et kjerneområde for Venstre og KrF. De trekker i motsatt retning av Frp og vil kreve sine gjennomslag, for eksempel når det gjelder antall kvoteflyktninger Norge skal ta imot.
Les også: Frp-grasrota: – Ikke lenger mulig å ha tillit til regjeringen
Kjernepolitikk
Snoen mener det er mulig at det kommer noe om skatter og avgifter på kravlisten, men peker på at skattelettelser har vært nedprioritert de tre siste budsjettene.
– Det er fordi de har prioritert å øke utgiftene, noe også Frp har vært med på, sier han.
Kamp mot offentlige reguleringer Frp mener er unødvendige, er en annen klassisk sak for partiet. Men Snoen peker på at et område som alkohol og tobakk er «låst» med KrF i regjering.
Også på lov og orden-området kan det komme krav. Frp har tradisjonelt vært opptatt av strengere straffer og økt satsing på politiet.
Les også: Valgforsker: – Reell mulighet for at Frp går ut av regjering