Innenriks

Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge

Uvær med kraftig snøfokk fører til flere stengte veier og fjelloverganger i Sør-Norge søndag. Det meldes også om flere trafikkulykker.

Vegvesenet oppfordrer derfor trafikantene til å kjøre forsiktig.

– Sterk vind og snødrev skaper utfordringer, sier trafikkoperatør Kjetil Larsen ved Vegtrafikksentralen i Bergen til NRK.

Ifølge vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt vil snøbygene vedvare i fjellet utover søndagen.

– Men de fleste vil komme i vestlige fjellområder. Det betyr ikke at de ikke kan komme på østlig side også, men de fleste vil komme i vest, sier han til NTB.

Også i Oslo byr snø og glatte veier på problemer.

– Det snør, og det er glatte og hvite veier i hele distriktet. Patruljene i byen sier det er glatt over alt, sier operasjonsleder Gjermund Stokkeli Oslo politidistrikt til NRK.

Bedring på veiene

Det er iverksatt ekstra tiltak for å salte, brøyte og strø på de aktuelle veistrekningene.

– Det kom en del snø på ganske kort tid, men jeg ser på kameraene nå at det begynner å bli fin og bar vei. Entreprenørene har fortsatt en jobb å gjøre på sideveiene, men de er ute med alt tilgjengelig mannskap og det jobbes på spreng for å få det på et akseptabelt nivå, sier trafikkoperatør Anne Hårstad ved Vegtrafikksentralen Øst til NTB.

Sent søndag formiddag er både riksvei 7 og E134 over Hardangervidda gjenåpnet for normal trafikk, men det advares fortsatt om snø og isdekke, samt redusert sikt som følge av kraftige snøbyger.

Flere stengte fjelloverganger

Samtidig meldes det at flere fjelloverganger nå er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 13 Gaularfjell er inntil videre stengt til mandag morgen, da det skal foretas ny vurdering, mens fylkesvei 4224 Sirdal – Lysebotn har vært stengt siden lørdag.

Fylkesvei 51 Valdresflye i Oppland ble stengt tidlig søndag morgen for deretter å bli gjenåpnet ved nitiden. Vegtrafikksentralen Øst melder samtidig at strekningen kan bli stengt igjen på kort varsel ettersom det er meldt økning i vinden til liten storm søndag ettermiddag.

På flere andre fjelloverganger i Sør-Norge er det vanskelige kjøreforhold med snø- og isdekke, og Vegtrafikksentralen varsler om at det kan bli innført kolonnekjøring og stengninger på kort varsel. Dette gjelder blant annet riksvei 15 Strynefjellet, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 Hol-Aurland. (NTB)