Innenriks

Erna Solberg: – Jeg har tillit til Anniken Hauglie

Det sier statsminister Erna Solberg (H) etter at Rødt gjorde det klart at partiet fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialministeren.

Oslo 20191105. 
Statsminister Erna Solberg, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Trond Helleland (H) i Stortinget før redegjørelsen for trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Les også: – Ap om Rødts mistillitsforslag: For tidlig å konkludere

–  Dette er en alvorlig sak som har rammet mange mennesker, og derfor har regjeringen ønsket å belyse alle sider av saken. Hauglie har redegjort i Stortinget, og det er satt ned et granskingsutvalg som skal til bunns i saken. Jeg har tillitt til Anniken Hauglie.

Det skriver Erna Solberg i en e-post til Dagsavisen.

Rødt fremmer mistillit

I dag la Rødt-leder Bjørnar Moxnes ut et lengre innlegg på sin Facebook-side der han redegjorde for hvorfor partiet fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). I redegjørelsen skriver han blant annet:

«Sakens omfang, alvor og klassejustis, der demokratiet og rettssikkerheten har sviktet noen av dem som trenger det mest, medfører samtidig at Stortingets medlemmer må vurdere om den sittende statsrådens ansvar og håndtering tilsier Stortingets tillit. Etter Rødts vurdering, er det klart at sakens alvor og omfang har økt under Anniken Hauglies periode som ansvarlig statsråd.»

Til NTB uttalte Moxnes:

– Vi vet nå ut fra det som har kommet fram, at Nav-skandalen er et resultat av villet politikk og uvilje mot å rydde opp. Hauglie har ikke gjort det man kan forvente av en statsråd som får Norgeshistoriens største rettsskandale på sitt bord, og ingenting tyder på at Hauglie er egnet til å rydde opp i denne skandalen.

Arbeids- og sosialdepartementet har opplyst til Dagsavisen at Hauglie ikke vil kommentere saken.

Les også: Nav-skandalen: Dette er de viktigste spørsmålene Hauglie må svare på

– For dårlig forankret

Både Arbeiderpartiet og SV har gjort det klart at de ikke støtter et mistillitsforslag nå.

– Kontrollkomiteen og Stortinget må få alle fakta på bordet før man konkluderer, skrev Eva Kristin Hansen (Ap) i en SMS til Dagsavisen tidligere i dag.

Hansen leder Stortingets gransking av Nav-skandalen.

SVs Freddy André Øvstegård mener Hauglie har «forklaringsproblemer», men mener mistillitsforslaget kommer for tidlig.

– Nå skal vi sørge for å få alle kortene på bordet. Et for dårlig forankret og for tidlig mistillitsforslag kan virke mot sin hensikt og styrke Hauglie. Vi vil derfor fullføre arbeidet i Kontrollkomiteen før vi konkluderer, sier han.

Les også: Rødt fremmer mistillitsforslag mot Hauglie