Innenriks

Markering mot rasisme til minne om Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Utenlandsadoptertes politiske utvalg og Antirasistisk Senter holdt onsdag ettermiddag lysmarkering i Oslos gater for 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Saken er oppdatert

17-åringen ble drept før terrorangrepet på al-Noor-moskeen i Bærum 10. august. Hennes stebror Philip Manshaus (22) er siktet for drapet.

Ifølge politiet har Manshaus forklart i avhør at han drepte Ihle-Hansen fordi hun var av asiatisk opprinnelse. Ihle-Hansen ble født i Kina og var adoptert til Norge.

Lysmarkeringen startet ved 17-tiden på Jernbanetorget i Oslo med banner med budskapet «hat trenger motstand».

– Ikke norske nok

Veien gikk deretter til Stortinget hvor det ble holdt appeller av blant annet Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) og en av Ihle-Hansens nære venner, Catarina Annabelle Fuhoung Redisch.

– Jeg vet at Johanne ble ertet selv i oppveksten fordi hun var adoptert. Etter terroren 10. august er det skrevet mye om at dette er noe mange adopterte opplever. Vi faller jo mellom veden og barken. Vi er norske, men ikke norske nok, sa hun i sin tale til de fremmøtte, ifølge NRK.

Les også: – Det virker som statsministeren har berøringsangst når det gjelder muslimhat

Formet et lyshjerte

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen sier i en pressemelding at markeringen er viktig fordi mange av ofrene for rasistisk og høyreekstremt hat i Norge, har vært barn og unge: Arve Beheim Karlsen, Benjamin Hermansen, mange av ofrene 22. juli, og nå Johanne.

– Vi må bli langt bedre som samfunn til å beskytte våre barn mot rasisme og hat, sier Steen.

Mange av deltakerne i lysmarkeringen hadde LED-lys og små lamper, som de satte foran Stortinget og formet et hjerte.

Underveis ble det holdt flere musikalske innslag av blant andre Hkeem, Kohinoor og Caspara. (NTB)

Mer fra Dagsavisen