Innenriks

Undersøkelse: Frp- og KrF-velgere tror mest på spøkelser

Personer som stemmer KrF eller Frp, tror mest på at spøkelser eksisterer, ifølge en ny undersøkelse.

Oslo  20141031.
Kåre Mortensen på Nordberg i Oslo har laget en skummel kirkegård med hodeskaller og svevende spøkelser i hagen sin. I tillegg har han brukt de siste ukene på å lage en skummel labyrint med grøssende overraskelser. Denne halloween-tradisjonen har han holdt på med i åtte år, og både barn og voksne fra fjern og nær kommer tilbake år etter år for å få med seg denne skremmende opplevelsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

40 prosent av KrF-ere og 37 prosent av Frp-ere svarer at «noen hus og bygninger kan være hjemsøkt av ånder», ifølge undersøkelsen til Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo), ifølge Vårt Land.

Blant Venstre-velgere tror kun 10 prosent det samme, den laveste andelen blant velgergruppene. Totalt tror hver fjerde nordmann på at hjemsøkte hus finnes.

– Det er en sterk sammenheng mellom å tro på reinkarnasjon, horoskop, lykkeamuletter, hjemsøkte ånder og det å være lavt utdannet, kvinne og bosatt i mer rurale strøk, sier Kifo-forsker Tore Witsø Rafoss.

I nær alle partiene tror kvinner mer på spøkelser enn det menn gjør, men nettopp KrF er unntaket. Halvparten av menn som stemmer KrF, tror på hjemsøkte hus, mot 30 prosent av KrF-kvinner.