Innenriks

Statens legemiddelverk vil tillate salg av svake cannabis-produkter

Legemidler og produkter med lavt innhold av THC bør bli lovlig, mener Statens legemiddelverk.

FILE - This April 6, 2018 file photo shows the leaves of a marijuana plant inside Ultra Health's cultivation greenhouse in Bernalillo, N.M. A state at the forefront of the U.S. opioid and drug-overdose epidemic is turning to its medical marijuana program to reduce suffering from drug use and addiction. New Mexico health officials on Thursday, June 6, 2019, expanded the list of qualifying conditions for the state's medical cannabis program to include opioid use disorder. (AP Photo/Susan Montoya Bryan, File)

Det skriver fagbladet Journalen.

I flere land selges cannabidiol (CBD)-produkter som kosttilskudd. I Norge klassifiseres disse produktene med dagens regelverk som narkotika. Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til NRK at de ønsker å lage et enklere regelverk.

– Og også et regelverk som er slik at man ikke blir straffet for ting som man ikke bør bli straffet for, sier Madsen.

Til Journalen sier fagdirektøren at å forby produkter med lavt innhold av THC er det samme som å si at gjæret kulturmelk er et rusmiddel, fordi det inneholder litt alkohol.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi prøver å rydde opp i dette nå, og arbeider nå med å finne fornuftige regler på området. Det er ikke riktig at alt som inneholder det minste spor av THC skal være klassifisert som narkotiske stoffer når det ikke har noen rusvirkning, sier Madsen.

Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk skiller mellom cannabisrelaterte legemidler og produkter som inneholder rundt én prosent tetrahydrocannabinol (THC). THC er det viktigste psykoaktive stoffet i cannabisplanter, og det stoffet som gir rus. Stoffet CBD gir ingen rus, men det er vanskelig å fremstille helt rent. Dermed inneholder CBD-produkter i praksis også en varierende mengde THC.

– Det vi da ønsker er at produkter som inneholder veldig lite THC ikke skal regnes som narkotika, for det har ingen rusvirkning, sier Madsen til NRK.