Innenriks

Snuoperasjon fra Kjerkol om abort

Arbeiderpartiet kan lørdag vedta at partiet går inn for å utvide grensa for selvbestemt abort til 18 uker.

Helseforsikringer, Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol

Av Sofie Prestegård og NTB

To lokallag i Oslo, Grünerløkka samt Sinsen og Carl Berner, og AUF i Hordaland og Troms har alle lagt fram forslag for årets landsmøte om å utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18.

Fredag ble det kjent at Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol nå støtter forslaget.  Kjerkol leder redaksjonskomiteen som avgjør hvilken ny politikk Ap skal utforme under det pågående landsmøtet, blant annet på helse.

– Enten har man tillit til at kvinner kan ta egne valg, eller så har man det ikke. Jeg er for selvbestemt abort fram til uke 18, sier hun til Adresseavisen.

Gjør helomvending

I et intervju med Dagsavisen 8.mars stilte hun seg bak dagens abortlov med fri abort fram til uke 12.

– For meg er det helt vesentlig at en del ting er på plass før en diskuterer å utvide selvbestemmelsen, sa Kjerkol da.

– For en måned siden var du ikke av den oppfatningen at vi burde fjerne nemdene og utvide grensene for selvbestemt abort. Hva har skjedd på en måned?

– For en måned siden sa jeg at det ikke er noen bankende hjerter for nemdene i Ap, og det mener jeg fremdeles. Så er det nå saken kommer til votering i landsmøtet.

 – Men da sto du på dagens program. Det gjør du ikke lenger. Hva har skjedd?

 – Nå er det et konkret forslag vi skal behandle, og hvis jeg skal si nei til å utvide grensene til 18 uker, må jeg nesten finne argumenter for å forsvare nemndsystemet, og det finner jeg ikke lenger; verken faglig medisinsk eller etisk, sier Kjerkol.

Stolt over debatt

Anette Trettebergstuen, som er innstilt som ny leder til Aps kvinnepolitiske utvalg, støtter at debatten reises. Det er en naturlig følge av den siste innstrammingen, sier hun til NTB.

– Det har provosert fram en debatt, som jeg ønsker velkommen og er stolt over. Innstrammingen har vist det skjøre kompromisset som abortloven har vært, sier hun og viser til at 95 prosent av alle aborter blir tatt før uke 12.

– Vi vet også at nemndbehandling er veldig krevende for mange kvinner, sier Trettebergstuen, som understreker at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet.

– Jeg vil stille meg bak det landsmøtet kommer til å vedta i morgen, sier hun.

– Forstår debatten

Partileder Jonas Gahr Støre oppfordrer landsmøtet til å ikke åpne for selvbestemt abort fram til uke 18.

– Jeg vil advare mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner i og norske menn i løpet av et hektisk landsmøte, sa Støre han da han oppsummerte debatten så langt på landsmøtet fredag.

Støre opplyste at han er imot å endre abortloven.

– Dagens abortlov fungerer, aborttallene går ned, sa han, og påpekte at det vil være en fordel for de kvinnene som står i det vanskelige valget om å ta abort at det er lavt konfliktnivå om saken i samfunnet.

Internasjonal oppsikt

Avtroppende leder for Aps kvinneutvalg, Anniken Huitfeldt, understreket overfor landsmøtet fredag at abortinnstrammingen til den borgerlige regjeringen har vakt internasjonal oppsikt.

– Kvinners rett til abort blir brukt som en brikke i et spill om politisk makt, sa Huitfeldt som understreket at sitatet er hentet fra et internasjonalt helsenettsted i en artikkel om den norske abortdebatten.

– Det legges nemlig merke til internasjonalt at vår statsminister Erna Solberg sitter ved makten fordi hun ville stramme inn abortloven, sa Huitfeldt.

Også Helsetilsynet er imot regjeringens foreslåtte endring i abortloven om å forby selvbestemt tvillingabort. Kvinnens rett til å selv bestemme utfallet av et svangerskap før utgangen av uke 12 bør være uendret, skriver tilsynet på sine nettsider fredag.

Også i mars var det klart at det pågikk en debatt om å utvide grensen for fri abort fram til kvinnen er gravid i uke 18, i Arbeiderpartiet.

Vårt Land har tidligere skrevet om at både Akershus Ap og nye Vestland har vedtatt å gå inn for AUF sitt forslag om å avskaffe abortnemndene og å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18.

Les også: