Innenriks

Fem løpere pågrepet i omfattende dopingrazzia i Seefeld-VM

Østerriksk politi har gjennomført en razzia under ski-VM i Seefeld. Fem utøvere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan er pågrepet mistenkt for doping.

Poland Kamil Stoch leaves after his jump during the men's HS130 ski jumping team event at the FIS Nordic World Ski Championships in Innsbruck, Austria, on February 24, 2019. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

– Med 17 aksjoner i Østerrike og Tyskland har vi rammet et internasjonalt dopingnettverk, heter det i en uttalelse fra østerriksk politi, der det opplyses at ni personer er pågrepet. Fem av dem er VM-utøvere.

Østerrikes norske landslagstrener Trond Nystad bekreftet overfor NRK at to av lagets utøvere ble tatt inn til avhør etter en razzia på lagets hotell.

Avisen Kronen Zeitung meldte at det dreier seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten Norge vant. Begge ble ifølge avisen pågrepet av politiet mistenkt for bloddoping.

Også to utøvere fra Estland og en fra Kasakhstan er pågrepet. Da 15 kilometer klassisk kom i gang, manglet Kasakhstans stjerneløper Aleksej Poltoranin på start, i likhet med Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv fra Estland. Veerpalu er for øvrig sønn av Andrus Veerpalu, som er Poltoranins trener.

Hauke skulle også gått 15-kilometeren, men manglet på start.

ARD-reporter Hajo Seppelt, som spesialiserer seg på doping og korrupsjon i idretten og har vært ledende i avsløringer blant annet av den statsstøttede russiske dopingen, var den som først meldte om politiaksjonen. Han skrev på Twitter at østerriksk og tysk politi i en koordinert aksjon har slått til flere steder samtidig både i Seefeld og i Erfurt i Tyskland.

Østerriksk politi har varslet en pressekonferanse om saken i Innsbruck klokka 15 onsdag.

Ukjent for de norske

De første meldingene gikk bare ut på at det var slått til mot flere lag i Seefeld. Norge har ikke fått besøk.

– Ingen har vært hos oss, sier Norges landslagslege Øystein Andersen til NTB.

Heller ikke Sverige var gjenstand for politiets interesse.

– Vi har ikke hørt noe, sier Sveriges medieansvarlige Katarina Medveczky til NTB.

Det er østerriksk politi som koordinerer aksjonen. Seppelt melder at etterforskningen har sammenheng med uttalelser den tidligere dopingdømte østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr kom med i ARD-dokumentaren «Die Gier nach Gold» (begjæret etter gull) i januar.

Straffbart

Dürr fortalte i dokumentaren at han fikk hjelp fra Tyskland til å drive med bloddoping.

Doping rammes av straffeloven både i Østerrike og Tyskland, og særlig østerriksk politi har tidligere vært svært aktivt med aksjoner mot dopingmistenkte utøvere og lag.

Aksjonen i Erfurt er ifølge Seppelt rettet mot en idrettslege med tilknytning til eliteutøvere blant annet i nordiske grener. Det skal dreie seg om Mark Schmidt, tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner. Også han og en av hans hjelpere skal være pågrepet i onsdagens aksjoner.

De to siste pågrepne skal være «medlemmer av kriminelle organisasjoner» som er pågrepet i Seefeld. (NTB)