Innenriks

Ap-politiker: – Om man skulle gjøre en endring, så måtte det være å fjerne nemnda

Stortingspolitiker Lise Christoffersen (Ap) vil heller fjerne nemnda enn å stramme inn abortloven.

Det er så enkelt som at når folk står i så dypt personlige og vanskelige valg, er det ingen som skal ha rett til ta den beslutningen for dem, sier stortingspolitiker Lise Christoffersen (Ap) til Drammens Tidende.

Stortingsveteranen er en av mange som skal demonstrere mot innstramminger i abortlovens paragraf 2C i en rekke norske byer lørdag, og hun forteller at hun er mer åpen for å liberalisere abortloven enn å stramme den inn.

Les også: Derfor vil de ikke endre abortloven

– Ikke foranket i Ap

Om man skulle gjøre en endring, så måtte det være å fjerne nemnda, sier hun til DT.

Overfor Dagsavisen utdyper hun standpunktet.

Det er ikke noe som er forankret i Ap foreløpig, men jeg har tenkt å ta det opp med våre folk i helsekomiteen. Klassekampen hadde en artikkel med ei som hadde vært foran en nemnd, og som hadde opplevd det som ubehagelig. Hun sa til Klassekampen at det virket som om nemda hadde gjort seg opp en mening på forhånd. Når det er snakk om et ønsket svangerskap, et ønsket barn, og fagekspertisen forteller om svært alvorlig sykdom på fosteret, stilles man overfor et valg man skulle ønske at ingen måtte stå ovenfor.

Hun understreker at det er i tilfellene hvor det er konstatert alvorlig sykdom på fosteret at hun mener det skal være unødvendig å måtte vurderes av en nemnd mellom 12. og 18. uke i svangerskapet.

Det kunne kanskje vært nok at ekspertene gjorde en vurdering og forteller dem som er i situasjonen hva de kan vente seg, hva de kan svare på og så videre. Jeg tenker det at det burde vært unødvendig med enda en runde i en nemd når faglige eksperter allerede har slått fast at det dreier seg om alvorlig sykdom på fosteret, sier hun.

Ønsker du også å utvide fri abort til uke 18 også?

Jeg har registrert at noen hos oss ønsker det, jeg har ikke beveget meg dit ennå fordi svangerskapet da har kommet veldig langt,

Abortnemnda er en nemnd som avgjør om om abort kan innvilges når graviditeten har vart over tolv uker, og den består av to oppnevnte leger.

Les også: KrFU-lederen: Abortsaken er ikke noe ultimatum

Trodde hun mistet sønnen

Chrisoffersen forteller at hun hadde en svært sterk og vanskelig opplevelse under sitt svangerskap.

Selv trodde jeg at jeg hadde mistet sønnen min da jeg var elleve uker på vei. Jeg fikk noen voldsomme blødninger, og det var noe som ble støtt ut som så ut som det kunne være en abort. Allerede etter elleve uker var jeg overrasket over hvor sterke følelser som raste gjennom kroppen., og det var en utrolig lettelse da jeg fikk beskjed om at det ikke var noe galt. Da kan man jo tenke seg hvor tøft det er å få en sånn beskjed enda lenger ut i savngerskapet.

Forhandler om abortloven

I abortlovens paragraf 2c heter det at svangerskapsavbrudd etter tolvte uke kan skje når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Statsminister Erna Solberg har tidligere åpnet for endringer i abortloven i forbindelse med regjeringsforhandlinger med KrF. Hun har blant annet sagt at hun kan støtte KrF i å gå inn for et forbud mot tvillingabort, og har slått fast at hun er åpen for endringer i abortlovens paragraf 2c, slik at kriteriene for å kunne ta abort vil kunne bli noe strengere.

Les også: Setter absolutt grense for abort

Mer fra Dagsavisen