Innenriks

Solberg: Ikke Høyres politikk å endre abortlovens 2c

Høyre vil ikke gjøre det vanskeligere å få abort og dermed true kvinners rettigheter, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Hun gikk tirsdag ettermiddag i rette med folk hun mener tillegger henne meninger i abortdiskusjonen, som går høyt også etter KrFs mye omtalte veivalg.

– Det er ikke Høyres politikk å endre paragraf 2c i dagens abortlov. Eventuelle endringer i abortloven vil være gjenstand for en forhandling mellom fire partier, skriver Solberg på Facebook.

– Høyre har ennå ikke diskutert konkrete løsninger og har heller ingen ferdig skrevet tekst med inn i forhandlingene. Men vi har sagt at vi er villige til å diskutere også de vanskelige sakene med KrF, legger hun til.

Les også: Ny Palme-bok peker på mulig drapsmann

Solberg viser til at hennes utgangspunkt for å diskutere paragraf 2c i abortloven er at den «oppleves som diskriminerende av enkelte grupper, for eksempel de som har Downs syndrom».

– Jeg har sagt vi kan snakke om å fjerne det diskriminerende elementet i loven hvis vi samtidig styrker vektleggingen av kvinnens situasjon. En eventuell endring må gjøres uten å svekke kvinnens rettigheter, men fjerne det som oppleves som diskriminerende.

Avslutningsvis skriver Solberg at hun «forstår at folk reagerer på debatten».

– Når det gis inntrykk av at Høyre vil gjøre det vanskeligere å få abort og truer kvinnens rettigheter, så blir mange naturlig nok opprørt. Men slik er det ikke, skriver hun.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen