Innenriks

– Norske fagarbeidere er i fare

Den norske Tariffnemnda fjerner arbeidsgivers plikt til å betale reise for utenlandske verftsarbeidere. Dette bekymrer Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kritiserer Tariffnemndas beslutning om å lytte til ESA og ikke høyesterett om arbeidsgiverens krav om dekning av reise, kost og losji for utenlandske arbeidstakere.

Fra nå av er det bare lovpålagt å dekke reise, kost og losji på arbeidsreise innenfor Norges grenser. Det kan gjøre utenlandske arbeidere billigere for norske arbeidsgivere, skriver Fri Fagbevegelse.

Fellesforbundet er skuffet over avgjørelsen. Ifølge Fri Fagbevegelse skjer endringen fordi ordningen kan være i strid med EØS-avtalen.

– Den norske modellen er under angrep, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

– Arbeidsgiverne bruker EØS-avtalen til å svekke norske lønns- og arbeidsvilkår. Dette er den eldste landsdekkende tariffavtalen i Norge. Det er helt vanvittig om EØS-avtalen skal rive ned dette.

Les også: Bjørnar Moxnes: – Bør være et tankekors for Ap

– Trussel mot demokratiet

Moxnes peker på at norske fagarbeidere er i fare for å bli utkonkurrert.

FriFagbevegelse skriver at LO vant frem kravet om arbeidsgiverens dekning av reise, kost og losji i Høyesterett, men at arbeidsgiverne nå får revansje, etter å ha klaget til ESA, som overvåker EØS-avtalen. Dette mener Bjørnar Moxnes truer demokratiet.

– Vi kan ikke akseptere at ESA og Tariffnemnda undergraver norske tariffavtaler ved å svekke almenngjøringa, og gir blaffen i avgjørelser fattet i norsk Høyesterett.

– Vil tvinge regjeringa til å rydde opp

– Tidligere har regjeringa varslet at de vil ta opp kampen med Brussel om både foreldrepengeordningen og velferdseksport. Rødt vil ikke finne seg i noe mindre i kampen om arbeidslivet, og vil om nødvendig tvinge regjeringa til å rydde opp. Vi må vurdere om Tariffnemnda må få nye retningslinjer. Den må sette hensynet til norske lønn- og arbeidsvilkår først, og ikke hensynet til EØS, sier Moxnes.

– Hvis ikke regjeringa rydder opp raskt må Stortinget handle for å beskytte lovverket for det norske arbeidslivet og retten til nasjonal lønnsdannelse mot Brussel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!