Bjørnar Moxnes: – Bør være et tankekors for Ap

Helsefagarbeidere taper titusener i minstelønn på å være ansatt i kommersielle sykehjem i Oslo. Nå må Ap ta tydelig avstand fra profitt i velferd, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

 

– Dette bør være et stort tankekors for Ap, som ennå ikke klart og tydelig har sagt at profitt skal ut av velferden, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen reagerer kraftig på de store forskjellene i minstelønn mellom sykehjem i Oslo. Som Dagsavisen skrev i dag, ligger minstelønna til en nyutdannet helsefagarbeider i kommersielle sykehjem drøyt 85.000 kroner lavere enn i kommunale. Det samme er tilfellet for pleieassistenter.

– Det er urettferdig at allerede lavtlønte, i all hovedsak kvinner, skal betale regningen for at noen få velferdsprofitører skal tjene seg rike på eldreomsorg, sier Moxnes.

Les også: Moxnes får arbeidsminister Anniken Hauglie til å se Rødt 

Nedstemt av Ap

Både Rødt og SV har gått inn for å forby profitt i velferden. Arbeiderpartiet har på sin side tatt til orde for å stille strengere krav til kvalitet og bemanning slik at skattefinansierte velferdstjenester ikke går til profitt.

Nå må Ap velge side, krever Moxnes. Han mener samme prinsipp må gjelde for sykehjem som for grunnskoler, hvor private tilbydere ikke har lov til å ta ut profitt på driften.

– Enten må Ap stille seg sammen med brukerne og de ansatte og fellesskapet, eller sammen med disse velferdsprofitørene, sier Moxnes.

SV er ikke like harde i klypa.

– Det har vært en viktig bevegelse i debatten om profitt i velferd, også i Ap, sier nestleder Kirsti Bergstø.

Hun viser til at opposisjonen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget tidligere i år fikk gjennom et forslag om regjeringen må sikre like lønnsvilkår mellom aktører som mottar offentlig tilskudd til drift av helse- og omsorgstjenester og offentlige virksomheter.

– Innen velferd står spørsmålet om hvor eier kan få ut mest penger i konkurranse med lønns- og arbeidsvilkår. Derfor er det viktig å hindre privatisering, sier Bergstø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stiller Høie til veggs

Vi står på arbeidstakernes side, svarer Aps helsepolitiske talsperson, Tuva Moflag på kritikken fra Moxnes.

– Vi er ikke like kategoriske som Rødt, men vi er tydelige på at det ikke er innovasjon når en privat aktør kutter i de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Moflag forteller at Ap har sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) hvor de ber ham svare for minstelønnssatsene.

– Vi synes det er dramatisk at lønnsforskjellene er så store. Det sier noe om hva som presses når man skal få mer ut av omsorgstjenestene.

– Men det er i Ap-styrte Oslo at lønnsforskjellene er størst. Hva vil dere gjøre med det?

– Vi vet at vår helsebyråd har reagert på denne saken og kommer til å følge den opp. I Oslo ønsker vi å drive sykehjem i kommunal regi framover, men så henger det ved en del gamle avtaler. Jeg er helt trygg på at Tone (Tellevik Dahl, journ.anm.) kommer til å ta tak i dette. For eksempel kan vi se på om vi kan gjøre noe i innkjøpsleddene eller i reglene for offentlige anskaffelser.

Les også: Kommersielle Aleris og Unicare får ikke fornyet kontrakt på tre Oslo-sykehjem