Innenriks

Høyre-topp: – KrF lager en unødvendig krise

Høyres Henrik Asheim spår politisk kaos og advarer mot velgernes dom dersom KrF vraker Solberg-regjeringen og vender seg mot venstresiden.

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, sitter bakoverlent i stolen på kontoret. To dager etter at regjeringen har levert sitt statsbudsjettforslag til Stortinget, burde det ligget budsjettdokumenter over alt på kontoret til lederen av finanskomiteen, men enn så lenge har Asheim budsjettet liggende i skuffen.

Først må KrF bestemme seg for om partiet i det hele tatt vil forhandle om budsjettet med Asheim og de andre regjeringspartiene, og mest sannsynlig gå inn i Solberg-regjeringen, eller oppsøke et mulig regjeringssamarbeid med Sp og Ap.

I dette intervjuet med Dagsavisen klarer ikke Asheim å legge skjul på en viss frustrasjon over situasjonen regjeringspartiene – og landet – står i som følge av KrFs samarbeidskvaler.

– Jeg ser situasjonen som veldig kaotisk. Jeg tror velgerne i Norge, også de som stemte på venstresiden, mener at å skifte regjering gjør vi primært ved valg, hvis en regjering har gjort noe veldig galt, eller om den setter en sak på spissen og forsøker å presse Stortinget uten at den har flertall. Ingenting av dette er tilfelle nå, sier Asheim, og gjør det klart:

– Da står vi en situasjon der den eneste grunnen til å kaste landet ut i en regjeringskrise nå, er for å reparere en krise i et av partiene på Stortinget. Det tror jeg veldig mange velgere vil reagere negativt på.

LES OGSÅ: Skal KrF bli eller gå? Her er sakene som kan vippe partiet til høyre eller venstre. Det handler om mer enn statsbudsjettet

Ber KrF være ærlige

Høyres fremste finanspolitiker er overbevist om at KrF og regjering vil bli enige om budsjett, gitt at de setter seg til forhandlingsbordet.

– Vi har hatt noen tøffe budsjettrunder tidligere med KrF. Da har det ofte vært slik at regjeringen har sett seg nødt til å ta noen tøffe grep. Mens dette budsjettet er slik at dersom det hadde vært en normal situasjon i Stortinget, så kunne KrF blitt enig med regjeringen, sier han.

Dersom Hareide 2. november får KrF-landsmøtets velsignelse til å vise vei mot venstre, betyr det – etter alle solemerker – at det ender med en KrF/Sp/Ap-regjering med støtte fra SV. Asheim stiller spørsmål om hvilke legitimitet hos velgerne en slik regjering vil ha.

– Jeg tror at mange velgere, også de som stemte på KrF, oppfattet at de stemte på et av Erna Solbergs partier. Det var en veldig delt valgkamp mellom Jonas og Erna. Det må ha vært en grunn til at Hareide gikk ut fire dager før valget og sa at han skulle frede Erna etter valget. Det er riktig at han ikke gjorde det for fire år, men Hareide sa det vel for å avklare overfor velgerne at en stemme på ham også er en stemme på en fortsatt Erna Solberg-ledet regjering, sier han.

– Men det gjaldt vel en sentrum-høyre-regjering, uten Frp?

– Ja, og det forstår jeg. Men jeg tror alle oppfattet at det var Erna Solberg som vant valget, at det var borgerlig side som vant valget. Hadde denne regjeringen, som mindretallsregjering, turet fram uten å respektere Stortinget, så ville man forstått at dette ikke bærer. Men jeg mener at det har knapt vært mer ro under denne regjeringens tid enn akkurat nå. Så det er et veldig merkelig tidspunkt å felle regjeringen på. Derfor synes jeg at KrF, dersom de ender med å vrake Erna Solberg, skal være ærlig på å si at det gjør de av makttaktiske årsaker. At de ønsker å bytte regjering for å bytte regjering, ikke fordi denne regjeringen har gjort noe galt, at den har truet KrF eller skapt dårlig stemning i Stortinget.

– Men er det noe galt for et politisk parti å gjøre makttaktiske vurderinger?

– Jeg mener det. Jeg tror hvert fall det blir veldig vanskelig å forklare for velgerne at KrF nå skal felle en regjering som har stor tillit, styrer trygt, og som har invitert KrF inn i fem år. Og som baserer politikken sin på fem budsjettforlik med KrF, sier Asheim.

LES OGSÅ: Finansminister Siv Jensen (Frp) viet KrF litt ekstra oppmerksomhet da hun gikk gjennom forslaget til neste års statsbudsjett i finanstalen i Stortinget

– Dypt alvorlig

Asheim mener fascinasjonen for dramaet i KrF, og spenningen knyttet til partiets valg, gjør at det følgende er et underkommunisert poeng hos mange:

– Sannheten er at det er dypt alvorlig det som nå skjer. Vi kan stå i en situasjon der Stortinget sliter med å få vedtatt et budsjett i tide. Vi kan få en regjeringskrise, og bli nødt til å bytte statsminister rett før jul. Det kan skape store utfordringer for Norge.

– På hvilken måte?

– Fordi vi mister styringsevnen og stabiliteten som vi tross alt har. Og det er den jeg tror norske velgere, uansett hvor de står, ofte etterlyser. Hvis det blir bare kaos og spill tror jeg at det ikke er bra for noen.

Han viser til den lange prosessen som førte til borgerlig samling.

Årene fram mot valgseieren i 2013 ble brukt til å dyrke samarbeid og slipe ned motsetninger. Ukene i Nydalen førte til en samarbeidsavtale mellom fire partier. Tiden på Sundvolden ga en regjeringserklæring fra Høyre og Frp basert på samarbeidsavtalen.

Og da Venstre gikk inn i januar i år, var det etter over 100 timer med sonderinger, før det ble forhandlet – og deretter enighet.

– Det er altså ikke sånn at partiene på venstresiden bare kan gå sammen og si: «Vi er enige om det vi er mot, vi er mot Erna Solberg». Spørsmålet er jo hva de er for. Hvis de ikke har avklart hva de er for, så skal altså Stortinget i Norge vedta et statsbudsjett om halvannen måned. Da må vi vite hva de er for, sier Asheim.

LES OGSÅ: Et godt forslag til statsbudsjett, men det er ikke det som avgjør KrFs retningsvalg, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad

Høyre-omtalen såret

– Du sier at vi kan få en regjeringskrise fordi et lite parti forsøker å reparere sin egen krise. Irriterer KrF deg, blir du provosert?

– I Stortinget er ikke det viktigste å være størst mulig, det er å ha flertall. Det er ikke slik at KrF er for lite til å få lov til å bestemme, de er nå posisjonert slik i norsk politikk at det gjør de. Det er legitimt. Men faktum er, og jeg tror mange i Høyre opplevde det slik, at da Hareide holdt sin tale, så snakket han om Høyre på en måte som ingen i Høyre kjente seg igjen i. Og det er et Høyre som har brukt ganske mye tid på oppriktig å strekke ut en hånd til KrF. Komme dem i møte, finne løsninger, ikke bare i budsjettforhandlinger, men i hver enkelt komité. Det sitter 45 Høyrefolk på Stortinget som opplever å plutselig bli omtalt som et slags nyliberalistisk Ayn Rand-prosjekt. Og hvis det er noe som preger Høyre under Erna Solberg, så er det en forholdsvis moderat politikk. Høyre nå er mer moderat enn da vi satt i Bondevik II-regjeringen, sier Asheim.

– Så det jeg tror frustrerer mange av oss, og det frustrerer meg, er at Hareide – for å rettferdiggjøre et taktisk valg – må karikerer et parti han har samarbeidet med i fem år. Det er faktisk litt sårende den måten han omtaler Høyre på i den talen, sier Asheim, før han legger til:

– Det høres kanskje litt sutrete ut. Men jeg tror mange i Høyre tenkte: Hva i alle dager?

LES OGSÅ: Ap-leder Jonas Gahr Større frister KrF med færre omkamper i budsjettforhandlinger hvis partiet tar steget til venstre

– Naturlig å gå til høyre

– Det høres ut som om du er litt irritert på KrF og Hareide?

– Selvfølgelig ligger det en frustrasjon her. Her kastes landet ut i en krise som er helt unødvendig, og jeg synes også det er rart at KrF ikke i det minste vil sondere med regjering for å se om det er grunnlag for å gå inn. Det er mye mer naturlig å begynne med de tre partiene du har laget fem statsbudsjett med, som har kommet KrF i møte i mange saker, og hatt en åpen dør for regjeringssamarbeid. I stedet for skal KrF si at de skal snakke om regjering med to partier, hvorav det ene har de aldri sittet i regjering med før. Og de skal støtte seg på et parti, SV, som de selv mener er et radikalt parti. Den slutningen er rar.

Nyeste fra Dagsavisen.no: