Innenriks

Solberg til Hareide: – Vår dør står åpen

Statsminister Erna Solberg frister Knut Arild Hareide med gjennomslag for KrF-politikk i en borgerlig regjering

Oslo  20180928.
Statsminister Erna Solberg kommenterer etter KrFs landsstyremøte.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det største gjennomslaget får KrF om de samhandler med oss, sa statsminister Erna Solberg da hun innkalte til pressekonferanse ved 19-tiden fredag i statsministerboligen.

– KrFs ledelse har i dag lagt opp til en prosess for å gå inn i regjering. Jeg vil understreke at vår dør står åpen for regjeringsdeltagelse også for KrF, sa Solberg, som understreket at Hareide hadde forberedt henne på det som kom.

– Jeg syns Knut Arild holdt en god tale, sa Solberg.

Hun innledet med å trekke fram saker der KrF har fått gjennomslag, og nevnte familienes valgfrihet, kristendommens gjennomslag i barnehage og skole, og lærernormen. Hun trakk fram saker H og KrF var enige om:

–  Betydningen av menneskeverd, at Norge tar ansvar i verden, barns oppvekstvilkår: KrF vil få løftet dette enda høyere om de går inn i regjering med oss, sa Solberg.

– Grunnlaget er et menneskesyn der vi er enige om at alle er verdifulle og alle må delta. Vi har støttet opp under KrFs saker særlig under angrep fra Arbeiderpartiet, sa Solberg og nevnte kristne friskoler som et eksempel.

– Jeg syns det har vært flott å ha samarbeid med KrF, så jeg skal fortsatt argumentere for at de skal velge oss. Inntil de har gjort dette valget vil denne regjeringen fortsette. Vi vil legge fram budsjett og gjøre de nødvendige prioriteringer

Arbeiderpartiet klare til samtaler

Landsstyret i KrF satt samlet etter den historiske talen der Hareide ba partiet vurdere å gå i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Vi har ikke vært på regjeringsjakt, men om flertallet i Stortinget skifter, er Arbeiderpartiet klare til å ta den rollen, uttalte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i NRKs Dagsnytt 18-studio fredag kveld.

Ekstraordinært landsmøte 

Etter landsstyremøtet var over ved 18-tiden bekreftet Hareide at det blir ekstraordinært landsmøte i KrF fredag 2. november.

VG skrev fredag ettermiddag at statsminister Erna Solberg vil tvinge Hareide til å stemme for å felle henne som statsminister om han ønsker å gå i samarbeid med Ap. Om ikke Solberg og hennes regjering får vedtatt sitt budsjett i Stortinget, vil Solberg ifølge VG stille kabinettspørsmål.