Innenriks

Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet bør vurdere et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men uten SV.

Oslo  20180928.
Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre fredag. Landsstyremøtet avholdes på Stortinget i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hareide gjorde det klart at avstanden mellom Fremskrittspartiets og Kristelig Folkeparti er stor.

– Nå er det tid for å undersøke muligheten for hva slags gjennomslag det er mulig å få i samarbeid med Ap og Sp, uten SV, sa han i sin tale til landsstyret.

Han listet opp en rekke saker der KrF og Sp deler syn og politikk, blant annet på distrikts- og landbrukspolitikk og verdispørsmål

– Ikke noe parti står KrF nærmere enn Sp, sa han.

Hareide påpekte på den andre siden at listen med saker der KrF står langt fra Frp er lang, og nevnte alkoholpolitikk og aktiv dødshjelp.

Han påpekte også at Høyre-leder Erna Solberg valgte Fremskrittspartiet framfor sentrum som samarbeidspartner etter stortingsvalget i fjor.

Hareide understreket at han har skrevet hele talen selv, da han gikk på talerstolen foran Kristelig Folkepartis sentralstyre fredag.

Han viste til at partiet hadde bestemt at partiet først skulle tydeliggjøre politikken, før de diskuterte samarbeidsalternativer.

– Dette lander vi i dag under overskriften «et varmere samfunn», sa han.

– Vi vil stå for et samfunn bygget på ansvar, tillit og trygghet. Vi trenger et samfunn der det er tillit og vi ikke setter grupper opp mot hverandre. Tilliten er kanskje den mest grunnleggende samfunnsverdien vi har, sa han, og viste til at tonen i debatten blir viktig.

Hareide ga nylig ut boka «Det som betyr noe», som er blitt beskrevet som en «200 sider lang flørt med venstresiden».

Signalene om venstresamarbeid er imidlertid ikke tatt godt imot i partiets fem viktigste fylker. Flere mener Hareide risikerer å miste ledervervet i KrF. (NTB)

Kommentar: Hareide går hvis KrF går til høyre (Arne Strand)