Innenriks

Trønderjubel da Heddaprisene ble delt ut

To trøndere stakk av med de gjeveste skuespillerprisene da teaterfolket feiret seg selv søndag. Det Norske Teatret hentet hjem hele seks av tolv Heddapriser.

Av Trine Andersen

Ragne Grande (27) fra Lierne vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Laura Wingfield i «Glassmenasjeriet». Dette er hennes debutrolle på Trøndelag Teater.

– Dette hadde jeg aldri tort å drømme om. Det er overraskende, overveldende og veldig gøy, sier en overlykkelig prisvinner til NTB.

«Glassmenasjeriet» fikk også prisen for beste regi ved Johannes Holmen Dahl.

Priset for maraton

Heddaprisene deles ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst, og årets priser ble delt ut på Oslo Nye Teater søndag kveld.

Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Hermann Sabado (36) for rollen som Prior i maratonforestillingen «Engler i Amerika» på Nationaltheatret. Men Trøndelag har også sin del i denne prisen. Sabado er fra Orkdal og debuterte på Trøndelag Teater i 2007.

– Dette er helt fantastisk. Det har vært en helt fantastisk reise å være med på, en gavepakke å spille, sier Sabado.

Nationaltheatret har i vår satset stort på den over åtte timer lange skeive forestillingen «Engler i Amerika», og under søndagens utdeling vanket det også Heddapris til Ågot Sendstad i klassen beste skuespiller/medspiller. Allsidige Sendstad fikk prisen for flere roller i forestillingen.

Mormoner-suksess

Beste mannlige medspiller ble Preben Hodneland for rollen som Eldste McKinley i knallsuksessen «The Book of Mormon». Hodneland har som den noe skrullete mormonen med blomstrete trillekoffert begeistret juryen som skriver at «rollen han tolker er ikke stor, men han har funnet plass til allsidig utfoldelse og nyansert personskildring».

I alt fikk musikalen om mormonene tre Hedda-priser, blant dem den svært gjeve prisen for årets forestilling, som ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande (V). Kulturministeren roser kvaliteten i norsk teater.

– Norsk scenekunst er mer enn noen gang preget av kvalitet og mangfold, sa kulturministeren da hun delte ut prisen.

«Book of Mormons» vant også i klassen beste scenetekst. Her fikk Are Kalvø pris for sin oversettelse fra amerikansk til nynorsk.

Musikalen har vært en gedigen publikumssuksess og har gått for utsolgte hus siden premieren i september i fjor. Og det er ikke slutt med det. Nå selges det billetter fram til våren 2019.

To til Tindberg

Det Norske Teatret kunne også hente inn pris for beste forestilling for ungdom – «Utafor» av Svein Tindberg, som nok var kveldens mest rørte prisvinner.

Tindberg og resten av teamet bak forestillingen fikk også Hedda for «særlig kunstnerisk innsats».

Den sjette prisen til nynorskteatret gikk til beste audiovisuelle design for «Antigone». Prisvinnerne er Elisabeth Nesset for slagverk, Alf Lund Godbolt for komposisjon, Norunn Standal for lysdesign og Vibeke Blydt-Hansen for lyddesign.

– Er det så mange som seks? Ja, du har sikkert rett, sa en overveldet teatersjef Erik Ulfsby da NTB snakket med ham rett etter at prisutdelingen var over søndag kveld.

Ulfsby sier at han synes det er spesielt hyggelig at et så vidt spekter av forestillinger er blitt hedret med Hedda, fra musikal til ungdomsforestilling og lyd- og lysarbeid.

Ærespris

Hålogaland Teater/Rimfrost Produksjoners «Tobias og dagen det smalt» av Jenny Svensson vant for beste barneforestilling, mens Gilles Berger ble priset for scenografien til «Garage» ved Cirka Teater og Turnéteater i Trøndelag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det ble også delt ut en ærespris. Den gikk til Therese Bjørneboe, teaterkritiker og redaktør av Norsk Shakespearetidsskrift. (NTB)