Innenriks

SV vil ha plastkutt her

SV vil fase ut bruken av engangsartikler i plast på Slottet og i alle andre statlige bygg.

Bilde 1 av 0

– Jeg tror Slottet vil omfavne forslaget. Mitt inntrykk er at folk på Slottet er miljøbevisste, sier partiets Lars Haltbrekken.

Han nevner i den forbindelse kronprinsparet, som flere ganger har tatt opp problemet med plastforsøpling. Blant annet har kronprinsesse Mette-Marit oppfordret både barn, unge og voksne til å tenke spesielt på sin bruk av plast.

Hun burde kanskje ha nevnt politikere også, for på Stortinget har bruken av plast så langt framstått som lite bevisst. Men i det siste har politikere fra flere partier tatt til orde for å gjøre noe med det.

Les også: - Plastprofitører må gjøre opp for seg

– Mer enn symbolpolitikk

Sist ute var Høyres Stefan Heggelund, som tidligere denne uka sa til VG at hans parti vil be stortingspresidenten ta ansvar for å redusere plastforbruket i Stortingets kantine og ulike møterom. Heggelund er opptatt av både plastgafler, plastinnpakning og sugerør. MDG foreslo noe lignende for to måneder siden. Også SV vil fase ut alle unødvendige engangsartikler i plast på Stortinget, men partiet nøyer seg ikke med det.

– La oss gjøre noe mer enn symbolpolitikk. La oss ta alle statlige bygg, sier Haltbrekken.

– Og med det mener du også Slottet?

– Ja, det mener jeg. Alle eiendommene som Statsbygg eier på vegne av staten, bør omfattes, så sant det da ikke er snakk om bygg som er leid ut til private.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Statsbygg eier over 2.200 bygninger, alt fra ambassader og tinghus til kulturhus og trafikkstasjoner. De ser kanskje litt ulikt på hva som er unødvendige plastartikler?

– Når vi klarer å fase ut bruken av oljefyring i alle statlige bygg, klarer vi nok å fase ut bruken av unødvendige plastartikler i dem også. Vi må bare bli enige om hva som er unødvendige plastartikler først, svarer Haltbrekken.

I dag skal Stortinget stemme over en rekke forslag som kan bidra til å redusere problemet med plastforsøpling. Både SV, Ap, MDG og Rødt kommer til å stemme for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fase ut alle unødvendige engangsartikler av plast i statlige virksomheter.»

Les også: Imot plast og imot et plastforbud

Vil ikke vente på EU

Høyre kommer ikke til å stemme for dette. Til VG sier Stefan Heggelund at det er unødvendig med en slik utfasing fordi det uansett kommer et EU-forbud mot unødvendig plast snart.

– Har ikke Heggelund et poeng?

– Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før EU-forbudet kommer. Men det er ingen grunn til å vente på det før vi gjør smarte ting. Vi kan gjøre dette nå, og det haster med slike tiltak, svarer Haltbrekken.

Han tror at de som holder hus i statlige bygg, hurtig vil slutte opp om en utfasing av unødvendig plast.

På Slottet synes det iallfall som de mener alvor med sitt plastengasjement. Nylig deltok både kronprinsen og kronprinsessen på strandrydding i Risør.

Les også: Plast: – Folk i Norge har våknet opp

Nyeste fra Dagsavisen.no: