Innenriks

Slik vil miljøministeren at du skal redusere plastproblemet

Alle bør redusere bruken av sugerør, engangsbestikk og flasker av plast, mener klima- og miljøministeren.

Ola Elvestuen (V) har en rekke råd om hvordan hver og en av oss bør begynne å oppføre oss for å redusere plastforurensningen. Under kan du se alle Elvestuens ni råd. Naturvernforbundet synes de er gode.

– Men de vitner samtidig om en politisk ansvarsfraskrivelse, tilføyer forbundets leder, Silje Ask Lundberg, og svarer med ti plastkrav til politikerne.

Les også: Millioner av plastflasker havner i søpla

– Del av problemet

Etter at en gåsenebbhval ble funnet med magen full av plastposer ved Sotra i mars i fjor, har plastforurensningen og hvordan vi kan begrense den, blitt et hett tema i Norge. Dagsavisen har i gjentatte artikler belyst denne problemstillingen på ulike måter.

Også for Elvestuen er dette en viktig sak.

– Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et av de raskest voksende miljøproblemene globalt, påpeker han.

– Engangsartikler av plast er del av dette problemet. Både i Norge og i Europa finner vi en rekke engangsartikler av plast på strender og langs kysten. Det dreier seg blant annet om engangsbestikk, engangskopper og -lokk, plastposer, bomullspinner og matemballasje. Engangsartikler som dette er skadelige for dyrelivet på land og i havet, blant annet når fisk og fugl forveksler plastgjenstandene med mat, utdyper Elvestuen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rådene til folk flest

– Så hva kan du og jeg gjøre? Her er mine ni tips til å kutte i bruken av unødvendig plast og redusere marin forsøpling, fortsetter han.

1. Bruk mindre engangsbestikk, begre og sugerør i plast. Bruk heller bestikk, krus og kopper du kan bruke om igjen.

2. Bruk færre plastflasker, gjerne ved å ha din egen drikkeflaske.

3. Tenk igjennom om du trenger plastpose. Kan du bruke bærenett eller ryggsekk i stedet? Vi kan redusere bruk av plast hvis vi bare planlegger litt

4. Bytt ut plastfolien på kjøkkenet. Putt heller middagsrestene i en boks eller dekk til med et lokk.

5. Bli med på ryddeaksjoner og se med egne øyne hvor mye plast vi etterlater i naturen, og bli med på å rydde det opp. Prøv også plogging – plukking av søppel kombinert med jogging eller gåtur.

6. Kast alltid plast i søpla der du er eller ta den med hjem. Det aller viktigste vi gjør, er å sørge for at plasten ikke havner i naturen. I tillegg er det forbudt å forsøple.

7. Ikke kast plast i toalettet, slik som for eksempel q-tips og kontaktlinser.

8. Se etter miljømerket Svanen når du kjøper produkter.

9. Si fra om unødvendig bruk av plast i idrettslaget, borettslaget eller andre foreninger du er med i.

– De hadde sjansen

– Det er bra å anbefale folk å bruke mindre engangsemballasje i plast, responderer Silje Ask Lundberg.

– Men Stortinget hadde jo sjansen til å forby dette tidligere i år. Det gikk regjeringspartiene og KrF imot. Nå skal i stedet hele ansvaret legges på forbrukerne, og det blir altfor lettvint fra politisk hold. Holdnings- og adferdsendringer må kombineres med effektive politiske virkemidler, som både gjør det enklere å velge de miljøvennlige løsningene, og vanskeligere å velge de dårlige, fortsetter hun.

Kravene til politikerne

Så sent som sist helg vedtok Naturvernforbundets landsmøte en uttalelse om ti strakstiltak som kan bidra til nettopp dette. Dette er kravene i kortform:

1. Fas ut og forby spesielt forsøplende plastprodukter, unødvendig engangsplast og mikroplast i kosmetikk.

2. Innfør avgift på bruk av nyprodusert plast.

3. Innfør en forskrift som begrenser volumet av emballasje.

4. Innfør pant på flere typer emballasje, og øk pantesatsene.

5. Still krav til plastprodusentene om bruk av resirkulert plast i nye plastprodukter, og sørg for at de får lenger levetid.

6. Iverksett utsortering og materialgjenvinning av plast fra husholdningene og næringslivet.

7. Innfør krav til oppsamling av mikroplast.

8. Øk forskningen på nye, mindre miljøskadelige materialer som kan erstatte plast.

9. Øk bevilgningene til opprydding og frivillig innsats.

10. Gi plastforurensning langs kysten samme status som akutt forurensning, og sett i gang med en kartleggings- og oppryddingsaksjon i regi av myndighetene.

I februar, etter at regjeringspartiene og KrF hadde stemt ned det nevnte forslaget om et forbud mot noen engangsartikler i plast, uttalte Elvestuen til Dagsavisen at han mente en frivillig utfasing av plastprodukter er bedre.

Les også: Kaster plastleker ut av barnehagene