Innenriks

Budsjettsamtalene i gang på Stortinget

Dragkampen er i gang for å finne penger til hjertesakene til de fire borgerlige partiene. Inndekningen kan bli nøtten i budsjettforhandlingene.

Klokken 13.30 var finanspolitikerne fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF på plass på Stortinget. Halvannen time senere var første budsjettmøte overstått.
– Det er inndekningssiden som blir den største utfordringen. Når budsjettet er stramt, så innebærer det at man må bruke mindre penger på ett felt hvis man vil bruke mer penger på noe annet, sier Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad.
Mens KrF har plusset på rundt 9 milliarder kroner til sine hjertesaker i sitt alternative budsjett, har Venstre lagt på over 15 milliarder kroner til sine. For å dekke inn pengebruken, foreslår KrF økning i skatter og avgifter – blant annet høyere moms på godteri og kutte 350-kronersgrensen for netthandel. Venstre har lagt til en del miljø- og klimaavgifter, som dieselavgift.

Frp: Problematisk

Njåstad sier «veldig mange» av inndekningsforslagene fra KrF og Venstre er problematiske.
– Spesielt har vi problemer med å øke en avgift bare for å gjøre offentlig sektor større eller at staten skal bruke mer penger. Hvis man skal bruke mer penger på ett felt, så må man bruke mindre på noe annet. Det er vårt utgangspunkt.
KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener de har lagt fram en pakke med mange gode inndekningsforslag som bør være interessante for regjeringspartiene.
– Det er jo alltid en utfordring å finne inndekning, men vi har mange kuttforslag i vårt alternative budsjett – faktisk på mer enn 3 milliarder. I et budsjett på nesten 1.400 milliarder så er det fullt mulig å finne andre inndekkinger hvis regjeringspartiene ikke liker våre forslag.
Han trekker fram forslaget om å vrake netthandel. Det vil både sørge for penger i statskassen og styrke norske arbeidsplasser, påpeker han.
– Hvis ikke regneringen tar det forslaget, så vet ikke jeg, sier han.

Ekstra tid

Høyres Nikolai Astrup, leder i finanskomiteen, legger stor vekt på å ha fremgang i forhandlingene. De siste årene har samtalene på borgerlig side gått på overtid, men Astrup har en tydelig ambisjon å komme i mål innen fristen.
– Vi har hatt et konstruktivt møte, og vi har begynt å se på rammene for prosessen videre, sier Astrup.
Partene skal møtes igjen i løpet av uken, trolig onsdag eller torsdag. Astrup minner om at det hviler et ansvar på alle de fire partiene å gjøre opp innenfor en ansvarlig økonomisk ramme.
– Det betyr at det må gjøres reelle prioriteringer, men vi har blitt enige før, og jeg er sikker på at vi skal klare det også i år, selv om vi har dårlig tid, sier Astrup.
Vektlegging av tidspress til tross – de fire samarbeidspartnerne har allerede skaffet seg ekstra tid. Stortinget vedtok tirsdag å forlenge fristen for finanskomiteens innstilling til 30. november, noe som gir forhandlerne en ekstra uke. De skal etter planen være i mål innen 20. november. (NTB)

Mer fra Dagsavisen