Innenriks

– Dette er ytterst alvorlig for Arbeiderpartiet

Tidligere Ap-statsråder ber om stans i omstridte Afghanistan-returer. Veteranen Arne Wam melder seg ut i protest. Det er bare én ting å gjøre, mener Dagsavisens Arne Strand: – Arbeiderpartiet bør straks snu.

Av David Stenerud og NTB

Denne uka går en rekke tidligere statsråder for Arbeiderpartiet ut og krever at partiet stanser hjemsendelsen av afghanske ungdommer. Samtidig melder mangeårig Ap-medlem, tidligere leder av Mannsrolleutvalget og tidligere statsråd Sissel Rønbecks ektemann, Arne Wam, seg ut av partiet i protest mot det samme.

– Dette er ytterst alvorlig for Arbeiderpartiet, sier Dagsavisens kommentator Arne Strand.

Han utdyper:

– Vi snakker om solide, tidligere statsråder som taler ledelsen midt imot, og jeg er ganske sikker på at de har bred støtte blant Arbeiderpartiets tillitsvalgte for dette synet.

– Hva kan Arbeiderpartiet gjøre?

– Partiet bør straks snu, og sørge for at tilbakesendingen av barna til Afghanistan stanser.

Eks-statsråder: – La oktoberbarna bli

– Jeg synes vi har en for streng innvandringspolitikk nå. Jeg mener vi bør utsette returene av disse ungdommene, de såkalte oktoberbarna, sier tidligere justisminister og handelsminister Kari Gjesteby (Ap) til VG.

«Oktoberbarna» viser til 130 afghanske mindreårige som kom til Norge alene i 2015 og søkte asyl. Alle blir myndige i løpet av høsten og mister dermed den midlertidige beskyttelsen de har hatt fordi de var barn.

– Jeg synes de bør få bli her, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Godal: – Fallitterklæring

Tove Strand, som har vært arbeidsminister, er enig med AUF, som krever en oppmyking og viser til sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Ap-veteranen Bjørn Tore Godal sa i forrige uke til VG at han ønsker en midlertidig stans i utsendelsene og kalte håndteringen av saken en «fallitterklæring for det siviliserte Norge».

SV, MDG og Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om midlertidig stans av returene. Ap har så langt støttet regjeringens linje. Men flere lokallag og fylkeslag, så vel som AUF, har bedt om en mildere behandling av ungdommene fra Afghanistan. Hittil i år har ti ungdommer som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere, blitt tvangsreturnert til Afghanistan, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Mange rømmer imidlertid fra mottakene før 18-årsdagen. Både verger, ansatte på mottakene og forskere har gitt uttrykk for bekymring for hva som skjer med disse ungdommene. Flere er blitt funnet igjen i Paris, der de lever på gata.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det siste partiet trenger nå

Tidligere denne uka uttalte partiveteran Rune Gerhardsen følgende i forbindelse med at det Dagsavisen skrev om hvordan romfolk ble nektet vann på Youngstorget av Arbeiderpartiets eget eiendomsselskap Youngstorget Eiendom:

«Vi har akkurat fått stadfestet at en av årsakene til det elendige valgresultatet var at vi praktiserte en menneskefiendtlig flyktning- og asylpolitikk der barn skal sendes tilbake til krigssoner. Dette er et Arbeiderparti jeg ikke kjenner meg igjen i».

Arne Strand ser det på noe av den samme måten.

– Dette kommer på et tidspunkt da Ap sliter med å komme seg etter valgnederlaget. Det siste partiet trenger nå, er et slikt asylopprør, sier Strand til Dagsavisen.

Les også: Unge asylsøkere går til grunne