Innenriks

Forsøk med statlig finansiert eldreomsorg kostet 100 millioner

Kun seks kommuner er med i ordningen.

Frp har skrytt kraftig av forsøksordningen med statlig finansiert eldreomsorg, som de mener vil sørge for at eldreomsorgen ikke er avhengig av økonomien i hver enkelt kommune.

Opprinnelig skulle 18 kommuner være med på forsøket, men til slutt endte det med at kun seks kommuner er med i ordningen.

Men det mener statssekretær Frode Hestnes (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er mer enn nok for at evalueringen skal være verdifull.

– Til sammenligning var det kun fire kommuner som var med da fastlegeordningen ble forsøkt og evaluert i sin tid, sier Hestnes.

Så langt har forsøket kostet i underkant av 100 millioner kroner, opplyser HOD.

– Vi får penger fra kommunaldepartementet som overføres til HOD, og der tar vi utgangspunkt i den summen kommunene brukte for å gi innbyggerne helse- og omsorgstjenester i 2015. I tillegg får de 4 prosent av denne summen, på toppen som et påslag. Totalt for disse seks kommunene utgjør dette påslaget om lag 40 millioner kroner årlig i forsøksperioden. Inntektspåslaget vil gradvis trappes ned etter at forsøket er avviklet, sier statssekretæren til Dagsavisen.

Det er Helsedirektoratet som har ansvaret for gjennomføringen av forsøket.

– De har for perioden 2015-2017 fått 32 millioner til evaluering og gjennomføring av forsøket. Helsedirektoratet vil også stå for gjennomføring og evaluering til forsøket avsluttes 1. mai 2019, sier Hestnes.

Mer fra Dagsavisen