Innenriks

Arbeiderpartiet vil vurdere asylsentre i Libya

Frankrikes president vil opprette asylsentre i Libya. Nå vil Arbeiderpartiet vurdere det samme, ifølge ABC Nyheter.

President Emmanuel Macron kunngjorde torsdag at Frankrike vil sette opp asylsentre i Libya i sommer, for å sjekke asylsøkere og migranter som vil ta seg over Middelhavet til Europa. Fredag ble det imidlertid klart at planen er utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

Tiltaket er lik ideen Fremskrittspartiet varslet i juni at de vil gjennomføre dersom partiet havner i regjering etter stortingsvalget 11. september.

Men allerede i 2001 foreslo tidligere Frp-formann Carl I. Hagen opprettelsen av asylmottak i Afrika. Partiets bærekraftsutvalg kom i 2013 fram til at Norge bør opprette asylmottak i både Afrika og Asia.

– Er åpne

For en måned siden omtalte Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Eirik Lauvås, forslaget om å etablere asylmottak i Libya som «direkte useriøst», skriver ABC Nyheter.

Avisen melder at Arbeiderpartiet nå likevel åpner for å vurdere forslaget. Partileder Jonas Gahr Støre henviser til Lauvås som sier til ABC Nyheter at partiet vil vurdere «ethvert seriøst forslag» som kan løse krisen.

– Arbeiderpartiet er åpne for å vurdere forslaget. Vi vil vurdere ethvert seriøst forslag som kan løse krisen. Vi må få en slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet. Det er en krise som har pågått i altfor lang tid hvor mennesker mister livet, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Han understreker imidlertid at det må et felles europeisk samarbeid til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høyre sier nei

Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou sier til NTB at partiet foreløpig ikke vil gå innfor en slik løsning.

– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå. Det er blant annet krevende å se for seg at Norge skal ha ansvar for slike mottak i en annen verdensdel og samtidig stå ansvarlig for blant annet sikkerhet, helse og humanitære forhold, sier hun.