Innenriks

Tar klimaæren

Småpartiene har i stor grad æren for en bedre miljøpolitikk de fire siste årene, hevder SV.

Bilde 1 av 2

En rekke av klima- og miljøvedtakene som er fattet på Stortinget, har kommet etter forslag fra SV alene eller også sammen med Venstre, understreker Lars Haltbrekken, stortingskandidat for førstnevnte parti.

I Dagsavisen forleden dag uttalte leder i Zero, Marius Holm, at «klimasaken er altfor viktig til kun å domineres av de små partiene. Vi har alt å tjene på større konkurranse mellom Høyre og Arbeiderpartiet om hvem av dem som har mest ambisiøs klimapolitikk».

Haltbrekken advarer derimot mot et parlament uten småpartiene.

– Det er ingen tvil om at miljøpolitikken ville vært taperen om ikke SV hadde vært på Stortinget, mener han.

Les også: Ap og Høyre fikk ti spørsmål om klimapolitikk. Ap kåret til vinner.

Skrytelista

Dette er forslagene med de påfølgende vedtakene som SV tar æren for, til dels sammen med Venstre:

* Elektrifisering av oljeaktiviteten på Utsirahøyden.

* Miljøkrav for drosjenæringen.

* Krav om nullutslipp fra kollektivtrafikken fra 2025.

* Første vedtak om å vurdere å utvide oljefyrforbudet til også å inkludere topplast/spisslast (tilleggsvarmekilde), noe som senere ble vedtatt.

* Satsing på karbonfangst og -lagring, trekull og hydrogen i industrien.

* Elbillading i borettslag og sameier.

* Vedtak om å kaste palmeolje ut av offentlige innkjøp.

– Erfaringen med de store partiene er at de blir med først når de utfordres og presses, sier Haltbrekken.

Dette presset har fungert best overfor Ap, som har blitt med på «flere gode vedtak» enn Høyre, påpeker stortingskandidaten.

– SV skulle gjerne hatt større konkurranse fra Arbeiderpartiet og Høyre i miljøpolitikken. Det finnes miljøproblemer nok til alle, fortsetter Haltbrekken.

– Men så lenge det ikke skjer, er det viktig at miljøbevisste velgere heller stemmer på oss. Miljøbevisste velgere stemmer jo ikke på partier som drømmer om å drive oljeboring i torskens fødestue utenfor Lofoten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

17 representanter

Da Naturvernforbundet i tirsdagens utgave av Dagsavisen felte sin dom over Høyre og Aps klimapolitikk, var nettopp oljetørsten en medvirkende årsak til at de begge fikk terningkast 1.

– Overfor olje- og gassektoren og transportsektoren, Norges to største klimasyndere, er partiene skremmende enige. Det skal investeres i mer oljeboring og det satses stadig lenger nord i mer sårbare områder, påpekte generalsekretær Maren Esmark.

De siste fire årene har de mest uttalte miljøpartiene på Stortinget, også hatt de minste partigruppene der. Venstre har hatt ni representanter, SV sju representanter og MDG en enslig i og med Rasmus Hansson. Det innebærer til sammen 17 av totalt 169 representanter.

Les også: – Bare ett klimaforslag fra Støre

Mer fra Dagsavisen