Innenriks

Regjeringen ble kraftig advart av politiet

Regjeringen ville fjerne hele serveringsloven. Men etter kraftige advarsler fra politi og skattemyndigheter er skrotingen foreløpig lagt i skuffen.

– Det ble gjennom høringen dokumentert en omfattende motstand mot å fjerne loven. Derfor tar vi en ny runde og ser på saken før vi eventuelt kommer tilbake til Stortinget med et nytt forslag, sa næringsminister Monica Mæland i Stortingets spørretime onsdag.

I fjor vinter kom regjeringen med et forslag om å skrote serveringsloven, som regulerer serveringssteder som restauranter og barer. Grunnen var at næringen oppfatter loven, som blant annet stiller krav til vandel og løyve, som et unødvendig hinder når man etablerer nye serveringssteder.

Kriminelle og useriøse

Men regjeringen møtte kraftig motstand mot forslaget i høringsrunden. Blant annet politiet, skatteetaten, Fellesforbundet og de store byene advarte kraftig mot at en skroting av loven ville bety mer useriøsitet og kriminalitet i en bransje som allerede sliter med store problemer.

«Politidirektoratet (POD) vil klart fraråde at serveringsloven oppheves. Sammenhengen mellom at serveringsbransjen vil bli mer seriøs dersom serveringsloven oppheves (...) framstår som høyst uklart for POD», skrev direktoratet i sin høringsuttalelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fornøyd Ap

Mæland understreket i Stortinget at hun fortsatt mener serveringsloven ikke forebygger kriminalitet og fortsatt bør fjernes, men at saken foreløpig er lagt på is.

Storbypolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, er svært fornøyd med at regjeringen nå har lagt forslaget på is.

– Dette ser jeg på som en delseier for fornuften. Samtidig argumenterte næringsministeren fortsatt for at vi ikke trenger loven. Jeg er fortsatt veldig uenig i at serveringsbransjen bare skal ha ansvar for mathygiene, sier Bøhler til ANB.

Han er sterk motstander av å fjerne en lov både politiet og skatteetaten sier de har stor nytte av.

– Kafé- og restaurantbransjen er veldig utsatt når det gjelder useriøs virksomhet, ulovligheter, sosial dumping og ordensproblemer. Når politiet bruker så sterke ord som at dette «legger forholdene til rette for ulovlig virksomhet», bør vi lytte til dem, sier Bøhler. (ANB)

Mer fra Dagsavisen