Innenriks

Sp vil beholde lovpålagt plikt - støttes av Høyre og Ap

Stortinget vender tommelen ned for et kontantløst samfunn.

Av ANB og Vilde Blix Huseby

Statsminister Erna Solberg (H) har rullet ut målet om et kontantfritt samfunn som del av Høyres plan for et digitalt Norge. Ideen ble lansert i et politisk dokument fra partiet som statsministeren selv ledet, og som ble lansert tidligere i år.

Nå er det imidlertid klart at statsministeren hverken får eget parti eller stortingsflertallet med seg.

– Vi ønsker å sørge for at kontanter som betalingsmiddel er og skal være et reelt alternativ for alle, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Får politisk støtte

Formålet med Sps forslag, som får politisk støtte, er at den lovpålagte plikten til å ta imot kontanter ikke skal fjernes.

Også statsminister Solbergs eget parti vedtok på Høyres landsmøte at de vil sikre retten til å betale med kontanter. Forslaget om å sikre kontanter, som kom fra Akershus Høyre, ble først avvist av redaksjonskomiteen, men landsmøtet ville det annerledes.

Også Arbeiderpartiet  «lever godt med å bruke kontanter som betalingsmiddel i Norge», ifølge stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap).

Dermed er det flertall på Stortinget, uavhengig av høstens valgresultat, for å sikre retten til å betale med kontanter. Også flere fylkeslag i Frp har varslet kamp for å bevare mulighetene for å betale med kontanter, men det er vårens landsmøte som vedtar partiprogrammet.

– Det er flere hensyn som vi ønsker å ta, deriblant retten til å være anonym og det faktum at det er mange eldre som sliter og synes det er enklest å betale med kontanter. Dessuten kan ingen bli sjokkerte når de digitale betalingsløsningene stopper opp. Det skjer og vil skje igjen, understreker Pollestad.

Må inkludere alle

Sps forslag om å opprettholde kontanter som et tvunget betalingsmiddel er basert på personvernet, samfunnsberedskapen og forbrukernes valgfrihet.

– For kino- og busselskaper  samt butikkjeder kan det være fristende  å ta til orde for et kontantløst samfunn. Men vi må inkludere alle og sikre at retten til kontanter som betalingsmiddel også utgjør hele befolkningen, sier Sp-politikeren.

Partiet vil også at man skal slippe å betale gebyr for innskudd og uttak av kontanter i og til bank der man er kunde.

– Hvis Stortinget mener alvor og lytter til rådene fra Datatilsynet, Finanstilsynet og Norges Bank, bør mange av forslagene våre få flertall. De som stemmer imot, må tørre å si at de vil ha et kontantløst samfunn. Da har de i så fall en dårlig sak, sier han.

Truls Wickholm sier at Ap ikke har beveget seg ned på detaljnivået til Sp-forslagene, men at partiet ikke ønsker å gå like langt som statsminister Erna Solberg (H) gjorde tidligere i år. Da slo Solberg fast at den lovpålagte plikten til å ta imot kontanter skal fjernes innen 2020 for å kunne bli et kontantløst samfunn innen 2030.

– Kontanter gjør et digitalt samfunn mindre sårbart, mener Geir Pollestad.