Innenriks

Pengene renner inn til NOAS etter Joner-oppfordring

Generalsekretæren er storfornøyd.

Skuespiller Kristoffer Joner debuterte mandag kveld på Facebook med innlegg mot innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Les også: Dette Listhaug-innlegget fikk Joner til å debutere på Facebook

Han viser til et innlegg Listhaug hadde 14. november hvor hun viser til en artikkel i New York Times som omtaler Norges strenge asylpolitikk. Listhaug oppfordrer alle til å like og dele innlegget.

Det fikk Joner til å rase. I det kritiske innlegget sitt oppfordrer han til å komme med donasjoner til Norsk Organiasjon for Asylsøkere (NOAS), i statsråd Sylvi Listhaugs navn.

Donasjonene renner inn

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, informerer om at pengene renner inn. Da Dagsavisen snakket med henne rundt klokka 21.00 mandag, hadde de allerede fått inn nærmere 500.000 kroner. I løpet av kvelden steg beløpet til 1,3 millioner kroner og tirsdag formiddag var beløpet oppe i 2,6 milloner.

– Det er svært gledelig fordi vi har fått kutt i rettshjelpen vår. Men det vi først og fremst setter pris på er at delingen av Joners post viser at folk synes det er ugreit å skrive som Listhaug gjør, og gi tommel opp til at barn blir tvangsreturnert til Afghanistan. Det tror jeg er grunn til at dette har gått viralt, sier Austenå til Dagsavisen. 

– Må bruke pengene sine på det de vil

Listhaug svarer Joner på sin Facebook-side:

– Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem.

Statsråden har kun følgende skriftlige tilleggskommentar utover det hun allerede har skrevet på sin Facebook-side:

– Folk må bruke pengene sine på det de vil. Hvis de skal donere i mitt navn vil jeg nok heller at de hadde donert til noen som hjelper flyktningene i nærområdene der de fleste er. Mange trenger skolegang, helsehjelp og andre nødvendigheter vi tar for gitt i Norge, skriver Listhaug.

– Det hadde vært bedre anvendte penger enn til en interesseorganisasjon for asylsøkere. I Norge har man tross alt en omfattende asylbehandling der rettssikkerheten blir godt ivaretatt, skriver Listhaug videre.