Innenriks

Østkanten overvåkes mest

I Oslo finnes det overvåkingskameraer på minimum 26 skoler. Ikke ett eneste av disse kameraene står på vestkanten.

Skolen ser deg: Ifølge Dagsavisens oversikt, har 26 skoler i Oslo overvåkningskamera. Ingen av skolene er på vestkanten.

– Min første tanke er at Oslo er en delt by også når gjelder bruk av overvåkingskameraer i skolen. Og jeg lurer på hva som finnes på Oslo øst som ikke finnes på Oslo vest og som må overvåkes? sier lektor og forfatter av en rekke bøker om skolen, Simon Malkenes.

Lørdag kunne Dagsavisen dokumentere hvordan titusenvis av elever ved nesten 120 skoler i hele Norge går på skoler med overvåkingskameraer.

Fylket med flest kameraer er Akershus. På andreplass finner vi Oslo, med 26 skoler. To av skolene er såkalte sentrumsskoler. Resten ligger på østkanten. Jo lenger øst du kommer, jo flere skoler har satt opp kameraer.

– Omfanget av dette var helt ukjent for meg. Det viser kanskje at en er villig til å bruke drastiske virkemiddel til å overvåke symptomer på større, mer grunnleggende problemer i samfunnet, sier Malkenes og legger til:

– Om kameraene er rettet mot elevene ser en plutselig at skolen forsøker å kontrollere og beskytte seg mot dem de er satt til å forstå og hjelpe. Jeg får assosiasjoner til amerikanske «inner city schools».

LES OGSÅ: Sjekk hvilke skoler som bruker overvåkingskameraer her

Hindre hærverk

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, forklarer at kameraene er til for å forebygge hærverk på skolene, og at det først tas i bruk når alle andre tiltak er utprøvd.

– Kameraene tas i bruk på skoler som har blitt utsatt for mye hærverk eller andre kriminelle handlinger. Vi overvåker ikke elevene, men utearealene etter skoletid. Det er da kameraene settes på, forklarer hun.

– Er det mer hærverk i øst siden alle kameraene er der?

– Oversikten viser at det er flere skoler øst for Akerselva, men det gjelder ikke bare østkant-østkant-skoler. Dette er skoler som over tid har hatt hærverk og ødeleggelser. Da gjør det vi kan for å forebygge.

– Virker det?

– Tilbakemeldingene er at det hjelper noe. Det hjelper også politiet med å få bevis. Overvåkingen står ikke der for evig tid, vi følger Datatilsynets regler, sier Tellevik Dahl.

Les også: Titusenvis av barn og unge går på skoler med overvåkingskameraer

– Følger reglene

Assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Dag Hovdhaugen ønsker ikke å bekrefte Dagsavisens funn på 26 Osloskoler, og ønsker heller ikke si om det er flere skoler som har kameraer, men som ikke finnes i Datatilsynets papirer.

Han ønsker heller ikke mene noe om hvorfor nesten alle Osloskolene med kameraer ligger på østkanten i Oslo.

– Skolene må følge Datatilsynets regler knyttet til kameraovervåking. I tillegg har Utdanningsetaten egne, strenge rutiner for når skoler kan sette opp kameraer. Kameraene er plassert ute og de er ikke operative mens det er elever eller lærere på skolen. Når det er satt opp kameraer er dette for å sikre bygningsmassen når det ikke er folk på skolen, skriver Hovdhaugen i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Sjokkert Venstre: Vil forby kameraovervåking på skoler

Ikke noe problem

Leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Andersen, sier de forutsetter at skolene som har kamera, ikke overvåker elever eller lærere

– Vi forutsetter at de skolene som har gått til anskaffelse av kameraer gjør det for å avdekke hærverk og innbrudd og annen uønsket aktivitet utenfor skolens ordinære drift. Og jeg forutsetter at skolene forholder seg til reglene datatilsynet har. I så måte ser jeg ikke noe problem med dette, sier leder i Utdanningsforbundet Oslo, Aina Andersen, til Dagsavisen.

Les også: Frykter Dagsavisen kun har funnet toppen av isfjellet