Innenriks

– Ble behandlet som slaver

Etter ett år i fangenskap, ble Kjartan Sekkingstad i helgen sluppet fri fra den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

– Forferdelig, forferdelig. Vi ble behandlet som slaver, svarte Sekkingstad på spørsmål om hvordan han vil beskrive fangenskapet hos den islamistiske geriljagruppen.

Et års mareritt er over. 22. september i fjor ble nordmannen kidnappet av den ekstreme islamistgruppa Abu Sayyaf fra ferieresortet han hadde drevet på Filippinene i 15 år. To canadiske menn og en filippinsk kvinne ble kidnappet samtidig. Begge de to mennene ble drept av terrorgruppa i løpet av sommeren.

Les også: – Flere kidnappinger før valg

Løsepenger

I helgen slapp altså Sekkingstad fri. Spesialrådgiver for den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas, Knut Andreas Lid, har jobbet i mange år på Filippinene, og kjenner det politiske landskapet der godt. Han mener det er stor sannsynlighet for at det ble betalt løsepenger for Sekkingstad.

– Vi vet at de to canadierne ble drept når løsepengene ikke ble betalt. For en stund siden sa den filippinske presidenten at de var blitt betalt løsepenger, mens fredsministeren sa i helgen at det ikke var blitt betalt noen penger. Men når Sekkingstad ikke ble drept, kan man trekke slutningen at det her mest sannsynlig ble betalt løsepenger, sier Lid.

Det opprinnelige kravet fra kidnapperne var 180 millioner kroner, men dette ble seinere senket til 55 millioner, ifølge NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Møtte pressen

Det var en tydelig medtatt Sekkingstad som i går møtte pressen sammen med den fillipinske presidenten Rodrigo Duterte.

Sekkingstad fortalte at han har overlevd flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen.

– I et av sammenstøtene, der filippinske styrker åpnet ild fra helikoptre og bakkestyrker, kjente jeg et slag i ryggen og trodde jeg var truffet. Etterpå så jeg at jeg ikke var truffet, men at ryggsekken min var hullete etter kuler, sa han ifølge lokale medier.

Etter at geriljaen halshugget canadieren John Ridsel i april, truet fangevokterne ham ofte med at han ville bli neste offer.

Les også: – Sekkingstad er frigitt, må bli på Jolo

Kidnapping som metode

Lid i Caritas forteller at Abu Sayyaf-geriljaen er en islamistisk terrorgruppe, som har som uttalt målsetting å innføre sharialover på Filippinene. Han mener at å kidnappet utledninger først og fremst gjøres av økonomiske grunner.

– De har tilknytning til al-Qaida, og har som mange andre ekstreme grupper sverget troskap til IS. De er en liten gruppa som opererer innenfor et begrenset område. De styres av få personer, og driver vel så mye med økonomiske operasjoner som ideologiske. De driver med kidnapping mot løsepenger for å opprettholde organisasjonen og for å kjøpe sikkerhet og makt, sier han.

– Ikke løsepenger

Norge har ikke deltatt i utbetaling av løsepenger for å få nordmannen Kjartan Sekkingstad frigitt på Filippinene.

Det sier statsminister Erna Solberg til NTB.

– Norske myndigheter har ikke deltatt i utbetaling av løsepenger eller gitt noen innrømmelser i denne saken. Det er det vi kan si om det. Vi har vært veldig tydelig på det. Det følger av våre internasjonale forpliktelser, sier Solberg.(NTB)

– Må være i førersetet

Det er viktig at Sekkingstad får kontroll over sin egen situasjon etter frigivelsen, mener ekspert i FNs komité for forebygging av tortur.

– I saker som denne er det alltid to momenter, det rettslige og politiske, og det rent følelsesmessige, sier førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Nora Sveaass, til NTB. Hun satt i FNs torturkomité fra 2005 til 2013.

For mange som har vært i en slik situasjon kan engasjement i den politiske saken være en måte å komme tilbake til livet på, forklarer Sveaass.

– Hva som skjer med de ansvarlige, som har drept mennesker han har sittet som gissel sammen med, kan bli viktig for Sekkingstad. (NTB)

Mer fra Dagsavisen