Innenriks

Stiller knallstrenge lærlingkrav

Snart vil Oslo kommune kreve at 10 prosent av arbeidet som gjøres for kommunen skal gjøres av lærlinger.

– Vi ser at Oslo og Norge mangler fagarbeidere, og utviklingen går i den gale retningen. Vi trenger noe som kan tvinge fram en endring i den utviklingen, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Høsten nærmer seg med stormskritt, og fortsatt er det over 400 av Oslos elever som ennå ikke har fått seg en lærlingplass. Det utgjør nesten halvparten av dem som har søkt.

Les også: NHO vil hente lærlinger hit

Krav om 10 prosent

Nå vil byrådet ta grep for å sikre at enda flere lærlinger får mulighet til opplæring i en bedrift. Til høsten vil de fremme forslag om at 10 prosent av timeverkene gjennomført for kommunen skal gjøres av lærlinger som en del av kommunens standard innkjøpskontrakt.

– Oslo kommune er Norges største arbeidsgiver med 53.000 ansatte og har et innkjøps- og driftsbudsjett på 20 milliarder i året. Det betyr at Oslo kommune aleine er en sterkt kraft for å kunne påvirke leverandørsiden, sier Steen.

10 prosent skal være et absolutt minimumskrav. Dersom en bedrift i utgangspunktet leverer det beste anbudet vil de ikke få en kontrakt med for eksempel 9,8 prosent lærlinger.

Les også: Se, et mirakel: Norges eneste kvinnelige heismontørlærling

Mønsterbedriften

– Sånn vil det være med alle krav man setter. Hadde vi satt kravet til 5 prosent eller 1 prosent ville vi fått samme spørsmålet. Det viktige er at vi ønsker å sette en høy standard for bruk av lærlinger, og går derfor noe høyere enn staten og andre offentlige institusjoner gjør, sier Steen.

Denne uka var skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl og finansbyråd Robert Steen som har ansvaret for innkjøp til kommunen på besøk hos Sagene Data. De leverer IKT-tjenester til 86 skoler, primært i Oslo. I akkurat denne bedriften har de 42 ansatte og 14 lærlinger. «En mønsterbedrift» blir de omtalt som.

– Læreplass er et av de viktigste virkemidlene vi har for å få elevene gjennom skoleløpet. Sjansen for å gjennomføre yrkesfagopplæringen er vesentlig høyere enn om du må sitte på skolebenken og lese teori, sier skolebyråd Tellevik Dahl.

Les også: Stor mangel på lærlingplasser

Oslo som bjellesau

Hos NHO-foreningen Byggenæringens Landsforbund (BNL) får Oslos byråd applaus for det nye kravet.

– Vi er veldig positive til dette. Vi har sammen med Fellesforbundet, DIFI og KS allerede laget et felles minimumskrav til kommunene om sju prosent lærlinger. At Oslo nå går foran med 10 prosent er kjempebra. Det er et signal til alle om at vi må strekke oss, sier administrerende direktør i BNL, Jon Sandnes.

Han minner om at byggenæringen vil ha et enormt behov for fagarbeidere i årene som kommer. Direktøren syntes ikke et absolutt minimumskrav på 10 prosent er for rigid.

– Det vil alltid være noen bedrifter som ikke ønsker å ha lærlinger, men da må de finne seg noen andre kunder, sier Sandnes.

Les også: – Kommunene svikter de unge

Debatt: Tar Oslo i feil retning

Mer fra Dagsavisen