Innenriks

NHO vil hente lærlinger hit

400 Oslo-elever mangler fortsatt lærlingplass til høsten. – Dra til Troms eller Svalbard, er beskjeden fra NHO.

– Unge må se mulighetene i en region med den laveste arbeidsledigheten i 2016. Her er det alltid behov for fagfolk, sier regiondirektør i NHO Troms og Svalbard, Christian Chramer.

I hovedstaden har et rekordantall elever søkt lærlingplasser til høsten. Og selv om aldri flere i antall har fått plasser enn før, er det fortsatt hundrevis av elever som enda ikke har fått plass (se fakta).

Det får Chramer i NHO til å skru på sjarmen. «Kom til nord!» er beskjeden derfra.

– Her er det stor etterspørsel etter fagarbeidere. Kompetansebarometeret fra i februar viser at 65 prosent av bedriftene i Troms etterspør flere fagfolk, særlig innenfor typisk læringsintensive yrker som bygg- og anlegg, sjømatindustrien, reiselivsindustrien og skipsbyggingsindustrien, sier Chramer til Dagsavisen.

Jobb på Svalbard

Også på Svalbard er det mange muligheter for arbeidsvillig ungdom.

– På Svalbard er det særlig muligheter innen elektrofag, byggfag og bilreparasjon. Og det finnes et stort rom/jord-miljø som jobber med å styre satellitter. Der finnes det ingen lærlingplasser i dag, men det er en fin inngang for elektrikere og el-ingeniører. Vi driver fortsatt med gruvedrift, som betyr plasser i bergverksindustrien og for maskinteknikere. Dessuten er det mye reiseliv, sier Chramer.

Også unge fra sør- og vestlandet, der svært mange har mistet jobben det siste året, er velkomne til å søke seg nordover.

– Vi vet at mobiliteten blant folk er stor i Norge i dag. Særlig unge mennesker ser etter spennende utfordringer i spennende bedrifter. Å legge til rette for mobilitet er viktig. Særlig i perioder der det i deler av landet er vanskelig å finne lærlingplasser, sier Chramer.

Langt å flytte

Selv om det er mange hundre som ikke har fått lærlingplass, understreker utdanningsetaten i Oslo at mange av disse vil mange få en lærlingplass når høsten kommer, og alle vil få et utdanningstilbud.

Og er det ikke vel langt å flytte alene til Svalbard når man er 17 år?

– Ja, men det finnes også andre muligheter nærmere der man bor. Vårt poeng er at den som søker bør være fleksibel og se på mulighetene utenfor områder der man bor, sier avdelingsdirektør i kompetanseavdelingen i NHO, Are Turmo.

Han støtter sin kollega i nord i ønsket om at også lærlinger kan flytte på seg om man ikke får plass, på samme måte som mange arbeidsledige ingeniører på sør- og vestlandet må gjøre det nå som arbeidsledigheten er høy i den delen av landet.

– Vårt råd er at man bør vurdere å flytte på seg til et område hvor det er større mulighet for å få lærlingplass. Vi ser at i enkelte områder av landet, for eksempel Troms, har de mange ledige plasser for eksempel i bygg- og anlegg, konditor- og hotell- og restaurantsektoren, sier han.

Mer fra Dagsavisen