Innenriks

Bare Audun igjen

Hele SVs stjernelag fra 2013 er borte.

Forlatt partiet: Slik så det ut i valget i 2013. Da var Kristin Halvorsen, Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken, Inga Marte Thorkildsen og Heikki Holmås SVs stjernelag. Nå er bare én igjen.

Se grafikk med SVs utvikling siste år nederst i saken!

Kristin Halvorsen er ute. Inga Marte Thorkildsen jobber i lokalpolitikken. Og nå takker Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell også for seg som stortingskandidater.

SV-leder Audun Lysbakken er imidlertid ikke bekymret.

– Ser du på partiledelsen i Ap og Sp fra valgnatta i 2013 sammenlignet med i dag, vil du se det samme. Det er naturlig at folk som sitter lenge gir plass til nye folk. Når du kommer ut av et langvarig samarbeid begynner en ny tid.

– Men kan det være skadelig for SV at det fester seg et inntrykk av at alle profilene forlater partiet?

– Politikken er viktigst, det som avgjør det neste året, sier Lysbakken.

Les også: – Jeg kommer gjerne tilbake

Naturlig

Han mener det er helt naturlig at Solhjell og Holmås ikke tar gjenvalg.

– Holmås og Solhjell har sittet lenge, og jeg har forståelse for at de velger å slippe yngre krefter til. Det er tre som ikke tar gjenvalg, men bare to som trer ut av rikspolitikken. Snorre skal fortsette som nestleder, og det kan fort hende at flertallet av stortingsgruppa tar gjenvalg, sier Lysbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rotasjon-prinsipp

Enkelte i SV er sterkt inspirert av danske Enhedslisten, som har et vedtak om at deres representanter ikke skal sitte mer enn to perioder i Folketinget. Lysbakken mener utskiftning er bra og viser til at SV har et rotasjonsprinsipp og at landsstyret har vedtatt av flere kvinner skal inn i SVs stortingsgruppe. Skal man få til det i 2017, var SV avhengig av at noen mannlige representanter takket for seg.

– Jeg kommer til å savne Heikki og Bård Vegar, men jeg tror ikke så mange i SV eller utenfor partiet er overrasket over at de gir seg etter så mange år i politikken.

Les også: Mot skjebnevalg for SV

###