I 2013 kunne SV juble for å ha kommet over sperregrensa. Nå starter den lange og harde kampen for å komme over fire prosent også i 2017 og beholde representantene.

Mot skjebnevalg for SV

SV har kun to stortingsrepresentanter inne i snittmålingene for mai. Nå går det mot et skjebnevalg for partiet neste år.

 

Av Stian Fyen og Sofie Prestegård

Stortingsvalget 2017 kan bli et være eller ikke være for SV. Nestleder Snorre Valen har sagt nei til gjenvalg. Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås sitter på gjerdet. En annen av de sentrale SV-erne som nå sier nei til å stille til stortingsvalget er tidligere statsråd og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen, som nå er helsebyråd i Oslo.

– Det er ikke aktuelt for meg å stille til valg til Stortinget. Jeg har lyst å fullføre det vi har startet på her i Oslo. Det er så gøy og så meningsfullt.

Heikki Holmås som ble valgt inn fra topplassen til Oslo i 2013, har foreløpig ikke sagt ifra om han tar gjenvalg eller ikke. Han har frist til månedsskiftet.

– Nominasjonskomiteen har bedt om tilbakemelding på om jeg ønsker å stille til valg også i 2017. Den tilbakemeldingen skal jeg gi dem når jeg møter dem 1. juni, skriver Holmås i en SMS til Dagsavisen.

Dette sa nestleder Valen i november: – Skal bli dobbelt så store

Kvinner på topp

Landsstyret til SV har vedtatt at partiet skal ha flere kvinner på sikker plass. Det vil si på topp, men også i sikre fylker.

– Vi må nesten ha noen damer opp og fram, og det blir ikke noe problem å spille inn masse dyktige damer fra Oslo SV, så det burde være veldig lett, sier Thorkildsen.

Selv om få SV-politikere vil innrømme det, er det en fare for at de ikke kommer over sperregrensen. Da kan topplasseringen i Oslo bli desto viktigere. Det kan potensielt bli SVs eneste plass på Stortinget. Går valget så dårlig, er en lederdiskusjon i SV uunngåelig, og Oslo-representanten på Stortinget vil kunne være et naturlig valg som partileder.

Leder i nominasjonskomiteen for Oslo SV, Åsmund Strand Johansen, sier til Dagsavisen at de ønsker en mest mulig åpen prosess fram mot nominasjonsmøtet før jul.

– Så langt har vi kun hatt ett møte, og vi har lagt en plan for hva vi skal gjøre framover. Det er der vi er, sier han.

Også tidligere nestleder Bård Vegar Solhjell har sagt til NTB at han vil vente med å bestemme seg for om han vil ta gjenvalg til Stortinget når valgkomiteen spør ham. Nyvalgt nestleder i SV, Snorre Valen, har allerede sagt klart ifra at han ikke ønsker en ny periode på Stortinget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svake målinger

Så langt har 2016 vært et tungt år for SV. På flere enkeltmålinger har de sett 2-tallet, selv om snittet av målingene viser at partiet er over sperregrensa på fire prosent, ifølge en oversikt fra nettstedet pollofpolls.no. På enkeltmålinger har SV kun én stortingsrepresentant inne.

Hadde gjennomsnittet av meningsmålinger i mai blitt valgresultatet hadde SV endt på fire prosent, men på grunn av spredning av stemmene hadde fem av dagens sju stortingsplasser forsvunnet, og kun plassene fra Hordaland og Oslo ville blitt igjen. Her er det store forskjeller fra måling til måling.

Kommentar: Mye opp og ned for SV (Arne Strand)