Innenriks

DNB-styret blir sittende

DNB-styret ble gjenvalgt, men måtte tåle kritikk for Panama Papers-saken under bankens generalforsamling i går ettermiddag.

Styret ble gjenvalgt med støtte fra aksjonærer som kontrollerer hele 98,7 prosent av selskapet. Likevel brukte flere aksjonærer – både store og små – generalforsamlingen til å kritisere håndteringen av bankens innblanding i saken.

– Vi forventer mer som aksjonærer. Det som er viktig for oss nå, er at man lærer at slikt ikke skjer igjen, sa Nils Bastiansen fra Folketrygdfondet da forsamlingen startet.

– Det er store forventninger til DNB. Fra aksjonærer, kunder og samfunnet. Da blir fallhøyden stor når noe slikt skjer. Jeg er glad for at banken tar det på alvor, sa André Staubo fra Sparebankstiftelsen DNB.

Les også: – Mens DNB har fått mesteparten av julinga, har andre fått lov å stå i skyggen

Ville kaste styrelederen

Odd Dag Bjørndal – som eier én aksje i DNB – foreslo å kaste styreleder Anne Carine Tanum, noe han ikke fikk tilslutning for.

– Jeg må få si – og dette er alvorlig kritikk – at det får være grenser for hvor lenge man kan gå i søvne uten å oppdage en slik sak, sa han under ett av sine innlegg.

Fire av de fem aksjonærvalgte styremedlemmene var på valg i går. Ved siden av styreleder Tanum var også nestleder Tore Olaf Rimmereid og styremedlemmene Berit Svendsen og Jaan Ivar Semlitsch på valg.

Et forslag om å iverksette gransking av Panama Papers-saken ble kraftig nedstemt.

Lekkasjen av de såkalte Panama Papers-dokumentene har avslørt at DNB gjennom flere år hjalp kunder med å sluse penger til Seychellene. Bankens kunder fikk hjelp til å opprette selskaper i lavskattlandet i Indiahavet.

Både styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke holdt innlegg i starten av generalforsamlingen. Og begge brukte tid på skatteparadisskandalen.

– Jeg har sagt at alt som skjer i DNB, er mitt ansvar. Men når hendelsene ligger åtte til ti år tilbake i tid, må vi finne ut av hva som skjedde, hvorfor det skjedde og hvorfor de mekanismene vi har, ikke plukket det opp, sa Bjerke.

– Ingen er syndebukker. Vi undersøker dette for å finne ut hva vi kan lære, presiserte han.

Selvkritikk

Tanum var på sin side klar på at Panama-avsløringene ikke er heldige.

– Til tross for at det ikke er avdekket lovbrudd i saken, ser styret alvorlig på det som er kommet fram. Vi skulle ikke bidratt til å åpne selskap på Seychellene, sa hun.

DNB har allerede gjennomført en redegjørelse og gitt Næringsdepartementet sine foreløpige svar. Departementet og næringsminister Monica Mæland (H) var imidlertid ikke fornøyd, og har bedt om ytterligere svar. Disse er ventet om en ukes tid. (NTB)

DNB: Ikke brudd

Dagsavisen skrev i går at DNBs styreleder, Anne Carine Tanum, har flere styreverv enn det EU-regler tillater. Som det framgikk av saken, er EU-direktivet ikke blitt en del av EØS-avtalen ennå. DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld understreker overfor Dagsavisen at antallet styreverv ikke er et brudd på regler DNB per i dag er underlagt. Han viser også til at Finanstilsynet i desember 2015 vurderte at det ikke var nødvendig å foreslå begrensninger i antall verv for styremedlemmer før EU-reglene blir innført i Norge.

Les også: SV: – Begrens antallet styreverv