Innenriks

Utsatt for grov hets og rasisme

Titalls personer er kastet ut av VGs kommentarfelt etter å ha framsatt grov hets og rasistiske utsagn mot Arbeider­partiets Hadia Tajik.

HETSET: Hadia Tajik er blitt grovt hetset i VGs kommentarfelt. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Det er en artikkel i VG torsdag med tittelen «Ap-Tajik vil fjerne Kongen» som fikk begeret til å renne over for mange lesere. I artikkelen skriver avisen at Hadia Tajik og over 80 prosent av den yngre Ap-gruppen på Stortinget vil forkaste kongehuset og innføre republikk i Norge. I kommentarfeltet ble ord som landssvik, forræderi og forbrytelse flittig brukt om Ap-politikeren.

– Vi har aldri noengang stengt ute så mange på en dag som i dag, skriver Øyvind Solstad som er ansvarlig for sosiale medier i VG, i et notat på sin Facebook-side.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Lavmål

Solstad sier til fagbladet Journalisten og Dagbladet at det er snakk om et sted mellom 50 og 100 personer som ble kastet ut av kommentarfeltet. De verste utestenges for all tid.

– Dette skjer bare fordi Tajik er en ung, kvinnelig muslim. Jeg lurer på når det ble sånn at det er greit å komme med slike ytringer mot andre under fullt navn på sosiale medier, sier Solstad til avisen.

I Facebook-innlegget framholder han også at Tajik faktisk er født i Norge, har norsk pass og norsk statsborgerskap, og at begge foreldrene hadde bodd i Norge i over ti år før de fikk datteren.

– Så nei, vi kan ikke «sende ut» en norsk statsborger selv om vi ikke liker det hun mener. Det er lavmål på alle mulige vis, skriver Solstad.

Les også: Tajik slår tilbake mot Jensen

– Tilbake til Afrika

Dette er noen av kommentarene som gikk over streken:

– Jeg har en haug med andre, inkludert flere som snakker om voldtekt og underliv og vold, skriver Solstad.

– Grovt rasistiske trusler og sjikane på nett er alt annet enn det folkekongene Olav og Harald sto og står for, understreker han.

Solstad sier han ikke kan fatte at folk ikke setter seg inn i ting, og viser til at vi faktisk kan stemme ut Kongen, og at det står i Grunnloven hvordan det skal foregå.

– De representantene som i går stemte for å avskaffe monarkiet, gjør altså noe som de er i sin fulle rett til. De har foreslått en grunnlovsendring, og dette ble nedstemt. Helt etter boka, sier han og legger til at han personlig ikke har noen sterke meninger om hva som er best, monarki eller republikk. (NTB)

Les også: Antirasistisk Senter anmelder drapstrusler mot Tajik