Innenriks

– Vi tror vi kan kjøpe oss ut av klimaavtalen ved å gi penger til regnskogen

Seks barn fra Miljøagentene fikk møte FNs klimapanel i Paris. Der presenterte de hva norske barn mener må gjøres for å redde kloden vår.

De norske Miljøagentene har et eget Barnas Klimapanel som har brukt det siste halve året på å samle inn klimainnspill fra barn over hele landet. Denne rapporten med barnas meninger overleverte de FNs klimapanel under det pågående klimatoppmøtet i Paris.

– De ville virkelig høre på oss og brydde seg veldig mye om det vi mener om klimasaken. De var veldig engasjerte og rørte over det vi sa, sier 13 år gamle Kaja Nyland fra Lofoten.

LES OGSÅ: Andreklassinger ved Møllergata skole: Vi må være snille med naturen

Silkebånd med klimaønsker

Hun har sammen med andre barn fra Lofoten laget et fargerikt flettet silkebånd der de har skrevet på ønsker og tanker om framtida. Da nestleder Fr. Youba Sokona mottok silkebåndet sammen med barnas klimarapport, var det ifølge Miljøagentene flere av forskerne som ikke klarte å holde tårene tilbake.

– Han lovte at de skal bruke dette silkebåndet i forbindelse med åpningen av neste klimatoppmøte i Marokko i 2017. Det er veldig kult, sier Nyland.

FNs klimapanel ønsker nå ha et internasjonalt klimapanel bestående av barn, etter samme modell som Miljøagentene i Norge. FN har fulgt arbeidet deres fra starten i 2014, og da Barnas Klimapanel ble konstituert i Eidsvollsbygningen tidligere i år. Barna har senere selv hatt kontakten med FN. Miljøagentene er invitert for å diskutere planene om et internasjonalt klimaorgan med lederen i FNs klimapanel, Dr. Hoesung Lee. Det skjer på et møte om klimakommunikasjon i februar.

– De fortalte oss at hvis ikke en tiåring forstår det de sier, forstår ikke de fleste voksne det heller. De vil at vi skal hjelpe dem for å få folk til å forstå, sier Victor Larsen Steenberg, 12 år fra Kolbotn utenfor Oslo.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spark til politikerne

De unge norske miljøforkjemperne er ikke redde for å si i klartekst hva de mener, og deler ut kraftige spark til politikerne.

– Når vi snakker med politikere er det ofte de smiler, men de virker ikke helt engasjerte. De sier «ja, vi skal gjøre noe med det», men de gjør ikke noe med det. Da vi snakket med FNs klimapanel var det annerledes. De hadde veldig lyst til å gjøre vårt panel internasjonalt, og det er jo det som er vårt mål også, sier 14 år gamle Jarl Erik Torghatten Halvorsen fra Askøy utenfor Bergen.

I Paris møtte Barnas Klimapanel også representanter fra den norske forhandlingsdelegasjonen, miljøorganisasjoner, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og utenriksminister Børge Brende. Barna fikk fortelle om sine ønsker om at de voksne må høre mer på hva barn har å si, og at det faktisk er deres framtid de bestemmer over.

– Det har vært kjempegøy og veldig lærerikt! Før vi dro, trodde jeg at Norge var kjempegode på naturvern og blant toppen i klimasaken. Men vi er tydeligvis ikke det. Ingen av de andre landene ser på Norge som et veldig økoland. Vi tror vi kan kjøpe oss ut av avtalen ved å gi penger til regnskogen. Det er kjempebra å gi penger til regnskogen, men vi kan ikke bruke dette som en unnskyldning for å fortsatt forurense, er den meget klare beskjeden fra Jarl Erik Torghatten Halvorsen.

LES OGSÅ: Folkets klimamarsj: – Det finnes ingen planet B

Mer fra Dagsavisen